FORAN ET VALG: Når det regner på Vestlandet!

Alle aviser med respekt for seg selv bør ha en leder, selv midt på sommeren, mens regnet øser ned og temperaturen synker til høstlige celsius. Det var 20 grader i sjøen for noen uker siden, med litt godvilje, blåbærene blånet, men det ikke er så mye av dem, de ville bringebærene bugnet imidlertid og kantarellene har gode kår i det fuktige været.

Den første partilederdebatten er unnagjort og var en blandet opplevelse. Det virker som politikerne famler etter gode poeng uten å finne dem. Vi vet fra før at venstresiden er for mer skatter og avgifter og at høyresiden er mer på å stimulere både private og næringslivet til å skape arbeidsplasser og verdier. Noen vil legge ned oljeindustrien andre vil gi gass. Så har du Lofoten eller ikke Lofoten, Barentshavet og mange andre steder langs norskekysten der det ligger store olje og gassreserver. Politikerne sliter litt når de skal beskrive norske verdier som definitivt er mye mer enn hardingfele, ostehøvel og Kari Bremnes. Senterpartiet kan bli en joker i valget, men meningsmålinger og valg er ofte to forskjellige ting. Venstre ligger og vaker, men er for det meste under sperregrensen, selv om de får enorm hjelp av media. SV er kanskje på vei ut. Kristelig Folkeparti er verken inne eller ute, de er det de er og Bømlos store sønn, sliter med å få fasong på partiet. Han knoter i vei og vil gjerne fremstå som en barmhjertig samaritan i flyktningepolitikken. Jesus er viktig, men det er også oppslutningen på gallup og han drømmer om en sentrum Høyre regjering uten Fremskrittspartiet. Miljøpartiet de Grønne basker i vei og har vel ikke akkurat folket med seg på alle sine krumspring i hovedstaden, med sykkel i fokus og avgifter på alt. Rødt er rødt, med sine raddiser og det er lite sannsynlig at de vil få særlig innflytelse på politikken i Norge, men de sitter der de sitter og bjeffer som gnellebikkja til Karl Marx. Fremskrittspartiet vil sanke stemmer på grunn av at svært mange er enig med Sylvi Listhaug i innvandringspolitikken. Dessuten flommer Norge over av skatter og avgifter, så mange er lei av både bompenger og urimelig nettleie. Bare valget i september kan fortelle hvordan det politiske kartet i Norge vil se ut og hvem som blir statsminister de neste fire årene, men først blir det valgkamp, flere debatter og budsrunder fra partiene:
«Stem på oss, vi er best, stem på oss vi gir mest, stem på oss da blir det fest».

Geir Kvam

Bildetekst over: Statsminister Erna Solberg er fra Bergen og har hatt sine 4 første år som regjeringssjef. Foto: Fredrik Wesenberg/Høyre