Stemningsbilde fra Martin Linge i Stavanger

Martin Linge plattformen er oppkalt etter Martin Jensen Linge som var en norsk skuespiller og kaptein. Linge var leder for noen av de første norske styrkene i Storbritannia under andre verdenskrig, Norwegian Independent Company No. 1, senere kalt Kompani Linge. Wikipedia

Martin Linge-feltet i Nordsjøen er et olje- og gassfunn som ble gjort i 1975. Feltet ligger 42 kilometer vest for Oseberg, på 115 meters dyp.

I årene som fulgte ble det boret nye brønner som viste at det var dette var et krevende funn å utvikle. Området består av et oljereservoar på 2000 meters dyp og et større gassreservoar på 4000 meters dyp, som er komplisert og har høyt trykk.

I 2010 boret daværende operatør Total en ny brønn som ga viktige svar. Denne kunnskapen, kombinert med nytenking og bruk av avansert teknologi gjorde det mulig å bygge ut Martin Linge, som har forventede utvinnbare reserver på rundt 300 millioner fat oljeekvivalenter (olje og gass).

Feltet bygges ut med en integrert brønnhode-, produksjons- og boligplattform på stålunderstell, samt et fast forankret lagerskip for olje. Når feltet kommer i drift skal gassen strømme gjennom et nytt rør som forbinder feltet med en eksisterende rørledning til St. Fergus i Skottland, mens oljen etter behandling på lagerskipet blir sendt fra feltet med skytteltankere.

Installasjonene på Martin Linge skal forsynes med strøm fra land. Feltet skal også driftes fra land, og vil ha begrenset bemanning til havs.

Plan for utbygging og drift av Martin Linge (som tidligere het Hild) ble levert til myndighetene i januar 2012 og godkjent av Stortinget i juni samme år.