NÅ SVINGER DET PÅ RISØY!

Ny 8 milliarders Sverdrup-kontrakt til Aibel

Statoil har tildelt Aibel en intensjonsavtale for prosjektering, innkjøp og bygging av dekket til prosessplattformen (P2) i fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen. Den endelige kontrakten forventes signert senere i år og har en estimert verdi rundt åtte milliarder kroner.

Sverdrup P2
Illustrasjon: Statoil

– Dette er en gledens dag i Aibel da vi har fått den ultimate bekreftelse på at vi har både den nødvendige kompetansen og konkurransekraften for å kunne levere et så stort og viktig prosjekt. Organisasjonen har opparbeidet en betydelig erfaring fra leveransen av Johan Sverdrup-boreplattformen, som nå ferdigstilles ved vårt verft i Haugesund. Vi ser fram til å fortsette realiseringen av neste fase av Sverdrup-feltet sammen med Statoil, sa konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

Kontrakten omfatter prosjektering, innkjøp og fabrikasjon (EPC). Arbeidet starter umiddelbart og vil bli ledet fra Aibels kontor i Asker. Aibels ingeniørkontor i Thailand samt selskapets egne verft i Thailand og Haugesund vil også være sentrale i leveransen, som på topp vil engasjere rundt 3.500 medarbeidere.

Skjellsettende prosjekt
Med en estimert verdi på rundt åtte milliarder kroner og en totalvekt på 23.000 tonn vil prosjektet være det største i Aibels historie og en av de største enkeltkontrakter som har blitt tildelt på norsk sokkel noensinne. Samtidig er det et skjellsettende prosjekt for hele Johan Sverdrup-feltet, da prosessplattformen også omfatter en integrert vekselstrømomformer. Denne vil bidra til å sikre full elektrifisering med landstrøm fra anlegget på Haugsneset til Johan Sverdrup-feltet og resten av Utsira-høyden, inklusive feltene Gina Krog, Edvard Grieg og Ivar Aasen.

– Vi i Aibel er stolte over å ha fått denne tilliten fra Statoil og deres lisenspartnere. Det er en ære å få spille en så stor og aktiv rolle i Sverdrup-utbyggingen og samtidig bidra til mer miljøvennlig drift på norsk sokkel. Dette passer perfekt med vår visjon om å levere bærekraftige løsninger. Nå har vi en unik mulighet for å bevise at vi kan leve opp til våre egne ambisjoner, sier Andersen.

Gjennomprøvd leveransemodell
Byggingen av P2-prosessplattformen vil følge samme gjennomføringsmodell som Aibel har benyttet for boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet. Det betyr at plattformen vil bestå av tre moduler, hvorav to moduler – den øvre prosessmodulen (UPM) og omformermodulen (HVDC) – vil bli bygd ved selskapets verft i Haugesund. Den tredje modulen – hovedstrukturrammen (MSF) – skal bygges ved Aibels verft i Thailand.

– Vi har gjennom flere år vist at vi er i stand til å levere store totalprosjekter på konkurransedyktige vilkår og at vi har en både kompetent og erfaren organisasjon på tvers av våre lokasjoner. Med interne effektiviserings- og forbedringstiltak samt gode erfaringer fra byggingen av boreplattformen, er jeg overbevist om at vi også takler et nytt gigantprosjekt med bravur, sier Nils Arne Hatleskog, konserndirektør for Feltutvikling og Havvind i Aibel.

Oppstart for byggeaktivitetene vil være første kvartal 2019. Integrasjonen av de tre modulene er planlagt til å starte i løpet av andre kvartal 2021 og skal skje ved verftet i Haugesund. Det ferdige plattformdekket på rundt 23.000 tonn skal overleveres til Statoil i første halvår 2022.

 

Aibel er et ledende serviceselskap innen olje- og gassindustrien og er etablert innen fornybar energi. Selskapets rundt 4.000 medarbeidere i Norge og internasjonalt er engasjert på land og offshore. Med sine seks lokasjoner i Norge er Aibel lokalisert nær sine kunder. I tillegg til virksomheten i Norge har Aibel virksomhet i Thailand, Singapore og Danmark.

Kilde: Statoils hjemmeside