Kjære Kolbein

Tekst Geir Kvam Fotos: Tor Nilssen.

Så måtte du, slik vi alle må en vakker dag, si farvel eller med ditt vidd, kanskje på gjensyn. Med dine tekster har du allerede vist vei for alle som har hatt gleden av å høre din kraftige stemme og lest dine uslitelige, trøstende, innsiktsfulle ord. 

Jeg møtte deg første gang på realskolen, du var bare vikar, men likevel fikk vi tid til å snakke om den gang du gikk på skolen i samme klasse som min kjære onkel Anfinn, som du husket med glede.
Senere da jeg ble journalist hadde vi et nytt møte på 70 tallet med påfølgende stort i intervju i Rogalands Avis.
Lite visste jeg at mine ord på skriveblokken den dagen var sitater fra en av landets største diktere.

Du reddet ikke bare dagen, men det gir meg trøst hver gang jeg tenker på vårt møte i Djupadalen, da du ga meg et så kraftig komplement for Sjétongane at jeg ofte gråter en gledeståre når jeg tenker på det. 

Du var stor Kolbein, du ruvet og gjør det fremdeles. Du inspirerte og øset av ditt overskudd hvor du enn gikk, og da du var på vandringer gjennom Haraldsgata, føltes det trygt og godt. Der kommer Kolbein Falkeid, sa folk, men det behøvde de ikke si, alle visste jo det!
Vi tar imot og blir beriket langt inn i sjelen når Vamp stemmer i med dine tekster. Selv kongen syns det var naturlig å sitere dine trøstende ord om det uunngåelige.

Hvem sa at de som har gått foran har kvistet løype?
Jo, det var Kolbein som sa det!
Han finner nok lett fram.

Geir Kvam

Foto Tor Nilssen

JEG FINNER NOK FRAM
Døden er ikke så skremmende som før.
Folk jeg var glad i har gått foran og kvistet løype
De var skogskarer og fjellvante.
Jeg finner nok fram.
Kolbein Falkeid