VÆRET

Sol,regn og 18 grader..

Om været
Været i Haugesund har sjelden vært til å skrive hjem om, men på julaften ble det strålende sol og frontruteskraping på bilene. Forøvrig blåser og regner det stort sett hele tiden og allerede i dag på andre juledag er det sju grader i luften, regn og fyr i ovnen. Vedsalget vil sikkert ta seg opp i tiden fremover, når minusgradene kommer oftere krypende rundt hushjørner og smau.
Mange lurer på om det blir snø denne vinteren. Ja, første juledag la det seg et tynt lag og drysset oss en smak, men det regnet snart bort igjen.
Det er flere år siden sist, men salget av snøfresere på Jula og Biltema vil ta seg opp etterhvert som kong Vinter viser seg med stabilt snøvær og kalde grader.i januar og februar.

Tidlig sommer

Vi lot det bare stå til, lot det være sommer så lenge det kunne og nøt hvert eneste solstreif.

Fra Tysvær i sommer rundt fullmåne (Foto: Jonta)

É det sant at sommaren vá mærr sommar før og vinteren mærr vinter, eller vá været omtrent det samma så i dag, den gongen folk kjøpte melk i spann, spiste blodpudding te middag og fyrte med koks? Den gongen ongane hadde trøbil og rattkjelke, treski og fekk firkløver om lørdagen? Eg vett ikkje eg farr. Det besta é å kikka i nåken gamle aviser.

Været på Haugalandet var vått denne våren. Temperaturen varierte mellom 2 og 7 grader. Snømåken er for lengst stukket vekk. Håper den ligger i garasjen om det skulle komme et fnugg.
Var vintrene mye mer vinter tidligere? Husker lange skiturer og evige hoppbakker. Måtte gjøre leksene etter mørkets frembrudd. Resten av dagen gikk vi på ski. Vi bygget snøborger og hadde snøballkrig. Tenkte ikke på at vinteren ville forsvinne, den bare gjorde det helt av seg selv.
Hei hvor det gikk på rattkjelke nedover Skillebekkgaten, helt ned til Esso sitt tankanlegg. Den gang var det vinter, da var det kaldt nok, da var det snø nok, da var det ingen som snakket om klima.
Vi fyrte med koks og ved og store strømslukende panelovner, men ingen snakket om temperaturen på jorda eller global oppvarming, tvert imot. Importerte amerikanske dollarglis slukte bensin og var sterkt beundret. Ingen snakket om globalisering, det var langt nok til Bergen og Stavanger. En biltur over fjellet til Oslo var manndomsprøven på grus. Verden var stor den gangen, London og New York hadde vi hørt om, men ikke mer. Vi hadde nok med katten, skolen, jentene, sykkelen og stupetårnet om sommeren.
Knut hadde vært i Italia, men jeg tror ikke Tor Arne hadde vært noe sted.
Vi bodde på Solfonn Høyfjellshotell, med honeycorn til frokost og stolheis opp til Kistenuten dagen lang. Kjørte ned koffertløypen på Åsnes turski til vi begynte å skjelve i knærne. Det var plenty snø, masse folk, snobb og de som ønsket å være det.

Værsnakk i mai!

Sol og skyer, litt regn, 6 grader. Været er her, men ikke helt, kulden henger igjen. Ikke fra en kald og gufsen vinter, men fra en våt og snøløs en. Det gikk med noen sekker ved, men ikke mye, ikke slik det går med når vi er ute og måker hver dag. Når minusgradene henger i luften, når Eivindsvannet holder og Solandsbakkene innbyr til hopp og utfor, da er det vinter da, men hvor ofte er det. Nei vet du hva, nå vil vi ha sol og sommer og varme. Ikke flere netter med nattefrost. I neste uke er det lovet mange grader og sol, helt opp i 16 grader melder yr. Ja vi tror det ikke før vi ser det, men lever i håpet.