VÆRET

Lyn og torden, regnbyger med store dråper, 16 grader. Det er verken sommer eller høst, men et sted midt i mellom, men det er snakk om fint vær igjen i neste uke.

Tidlig sommer

La det bare stå til, la det være sommer og nyt den.

Fra Tysvær forleden rundt fullmåne (Foto: Jonta)

É det sant at sommaren vá mærr sommar og vinteren mærr vinter før, eller vá været omtrent det samma, den gongen alle kjøpte melk i spann og fyrte med koks?  

Været på Haugalandet har vært vått denne våren. Temperaturen har variert mellom 2 og 7 grader. Snømåken er forlengst stukket vekk. Håper den er i garasjen om det skulle komme et fnugg.
Var vintrene mye mer vinter tidligere? Husker lange skiturer og evige hoppbakker. Måtte gjøre leksene etter mørkets frembrudd. Resten av dagen gikk vi på ski. Vi bygget snøborger og hadde snøballkrig. Tenkte ikke på at vinteren ville forsvinne, den bare gjorde det helt av seg selv.
Hei hvor det gikk på rattkjelke nedover Skillebekkgaten, helt ned til Esso sitt tankanlegg. Den gang var det vinter, da var det kaldt nok, da var det snø nok, da var det ingen som snakket om klima.
Vi fyrte med koks og ved og store strømslukende panelovner, men ingen snakket om temperaturen på jorda eller global oppvarming, tvert imot. Importerte amerikanske dollarglis slukte bensin og var sterkt beundret. Ingen snakket om globalisering, det var langt nok til Bergen og Stavanger. En biltur over fjellet til Oslo var manndomsprøven på grus. Verden var stor den gangen, London og New York hadde vi hørt om, men ikke mer. Vi hadde nok med katten, skolen, jentene, sykkelen og stupetårnet om sommeren.
Knut hadde vært i Italia, men jeg tror ikke Tor Arne hadde vært noe sted.
Vi bodde på Solfonn Høyfjellshotell, med honykorn til frokost og stolheis opp til Kistenuten dagen lang og kjørte ned koffertløypen på Åsnes turski.

Værsnakk i mai!

Sol og skyer, litt regn, 6 grader. Været er her, men ikke helt, kulden henger igjen. Ikke fra en kald og gufsen vinter, men fra en våt og snøløs en. Det gikk med noen sekker ved, men ikke mye, ikke slik det går med når vi er ute og måker hver dag. Når minusgradene henger i luften, når Eivindsvannet holder og Solandsbakkene innbyr til hopp og utfor, da er det vinter da, men hvor ofte er det. Nei vet du hva, nå vil vi ha sol og sommer og varme. Ikke flere netter med nattefrost. I neste uke er det lovet mange grader og sol, helt opp i 16 grader melder yr. Ja vi tror det ikke før vi ser det, men lever i håpet.