Kliss klass er lyden av sommer…..

Det tordner og lyner med solgløtt

Det hender lyn og torden preger formiddagen, etterfulgt av et vått og øsende regnvær, innimellom skinner solen fra en knallblå himmel. Det er som om værgudene ikke helt kan bestemme seg.
Men fra spøk til revolver. Hvor kommer alt dette uønskede regnet fra, og hvorfor treffer det akkurat her hvor vi bor hele sommeren?
Været på Vestlandet er lunefullt, ustabilt og et emne alle samtaler i hverdagen er innom før eller senere, men vi holder ut og lever i håper, slik vi har gjort hver eneste sommer i generasjoner. Noen ganger glimter værgudene til og gir oss noen uker med «the real thing», altså pent vær, men stort sett er vi belmret med mørke skyer, vått regn og fare for torden. – Godt fiskevær, sa folk før i tiden, med sydvest og oljeklær. Ørreten oppe i ferskvannet bet også ekstra godt når det regnet.
Det er snart tid for å bestille flybilletter til varmere land. 15 grader i luften og 15 i sjøen gir ingen smak av sommer. Den globale oppvarmingen har foreløpig glimret med sitt fravær, det samme har klimaforandringene, i alle fall her på Vestlandet.
Mange kjører el-bil og noen tråkker rundt på el-sykkel, men det hjelper lite, regnet pøser ned likevel. Meteorologene på Meteorologisk Institutt sliter med motivasjonen, det er samme gamle leksa hver dag. – Gløtt av sol, er det beste de kan finne på å si, når de dukker opp på TV etter Dagsrevyen, uten å ha annet å melde enn drittvær i alle fall på Vestlandet.

For noen somre siden måtte Haugesund Brannvesen kjøre rundt i byen med en av sine tankvogner og vanne blomster. De slipper det i år. Foto Geir Kvam