God morgen Haugesund !

Sommerbilde av «Flytten» fra Smedasundet i Haugesund (Foto: Geir Kvam)

21.09.2020 Da er vi der igjen. Mandag, begynnelsen på alt. En hel uke ligger foran oss, med sine lodd og gevinster. Det er snart hummertid, for en kort periode er det lov å fiske «havets kardinal». Hummerparty er stor stas, ja det er prestisje i enkelte kretser, åh hadde dere hummer, sier folk.
Det er mange regler å forholde seg til. Skal du fiske hummer må du først registrere deg! Gjøres på nettet.
For å ta vare på hummerbestanden er det innført strenge regler for hummerfiske. Fiskesesongen starter 1.oktober klokka 08:00 i heile landet. Hummeren er fredet store deler av året: Hummer med utvendig rogn er fredet heile året!
Frå svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 1. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember.
Frå og med 1. januar til 1. oktober klokka 08:00, er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen.


18.09.2020 Endelig helg igjen. Fredag med rødvin og taco. Uken gikk som en røyk. Ingen store forandringer på koronafronten, heller verre, om du forstår. Snart legges hele landet rødt og Oslo blir den verste byen i Europa.
Media kjemper en hard kamp for å beholde fatningen, de skal tekkes idretten, rettsvesenet, smittefaren og folkets skepsis, samboeren til Wara og alle innvandrerne som er her ulovlig.
Det er lite nyheter fra Storbritannia, bare fotball. Fra USA frykter media at Donald Trump får fire nye år som president og er til og med nominert til Nobels fredspris.
På Obs bygg har de hatt utsalg, 50%, på alle utstilte ovnsmodeller og selger ved som hakka møkk i september, men været er bra det. I morgen skal det bli sol og «sommer» igjen.

17.09.2020 Mange spiser komler på denne dagen, en tradisjon vi har hatt lenge. Raspeballer sier de i Bergen. De består stort sett av poteter og tilbehøret kan variere, men er ofte kålrot, kålrotstappe, lammekjøtt, vossekorv, poteter, baconterninger og stekefett. Noen liker også sirup på komlene, spesielt når restene er stekte, dagen etter.

14.09.2020 Nok en helg er unnagjort og det er mandag igjen. Fy fakorten så fort tiden går, mens vi venter på koronamedisin. Smitten brer seg også her til lands, heldigvis er det ikke så mange som blir syke.
Asfalten begynner å tørke opp, vi nærmer oss 15 grader, men i skrivende stund er det ingen sol å se. Kan bli en fin dag likevel. ikke så verst langtidsvarsel.

11.09.2020 Endelig fredag og helg, men ikke reis til Bergen, der er det for mye korona. En rar situasjon. Ingen hadde vel trodd da denne pandemien begynte at vi skulle komme dithen at vi ikke kunne reise til bauekorpsene og Eggums by mellom de syv fjell. Ingen tur med Fløybanen eller i gondol til Ulrikens topp. Oslo er heller ikke særlig attraktiv, der er det så mye av det ene og det andre. Nå vil de bygge et flytende svømmebasseng ved Aker Brygge. Ja hvorfor ikke? I Haugesund skal Haugesund Triatlonklubb bygge ny svømmehall ved siden av Vardhallen.
Det regner i dag, 12,3 grader i skrivende stund.
Oljefondet kr. 10 285 milliarder
Oljeprisen $ 39,90

10.09.2020 Det er torsdag i Haugesund. Ikke akkurat strålende værmeldinger, men ikke så verst. Kan bli litt sol innimellom. Vi som bor her får se. Tross alt er det høst, selv om temperaturen holder seg innafor det vi kaller sommer. Den gamle oljefyren skal på tippen, sammen med litt annet rusk og rask i kategorien restavfall. Slik begynner dagen.

09.09.2020 Overskyet. 13 grader. Regnbyger.
I nabolaget: Naboen i Skillebekkgata 9 er ferdig med å legge nytt tak. Det gamle umalte trehuset i Vesteveien ble solgt langt over takst. De nye eneboligene på Asbaastomten er så godt som ferdige.

Onsdagen ble før kalt lille lørdag. Da gikk folk til sentrum om kvelden for å treffe kjente, ta en røyk på Sund hjørna eller sitte på Totalen med en kopp kaffe og rullings. Det skjedde ikke noe spesielt om onsdagen, det var bare blitt slik. En Åsgårdsrei av folk, mest ungdommer vandret frem og tilbake i Harldsgaten. Ja til og med politiet patruljerte i full uniform i tilfelle noen skulle komme opp og slåss. Det hendte rampegutta tok seg en onsdagsfest og havnet på fylla. Etter at Saga Hotel åpnet Snorre i første etasje fikk ungdommen et nytt sted å møtes, med popmusikk, dans og halvlitere, men Totalen var og ble det mest populære samlingsstedet, selv om det både var tørrlagt og hadde strenge serveringsdamer som ikke fant seg i noe tull. Ja så populær var Totalen at de tok cover-charge, to kroner, om du ville inn på kveldstid. Ja det var tider det.
Totalen er forresten åpne den dag i dag med barrista og kaffe latte, men det gode gamle samlingsstedet for byens forretningfolk er det ikke lenger.

07.09.2020 Det er mandag og ny uke. Grip dagen, du får den ikke igjen!

06.09.2020 God søndag. Håper du har sovet godt. Det er en halvtørr morgen. Det er disse tallene da, som velter inn over oss i media hver dag. Vi er i grunnen lei av å lese om korona viruset opp ad stopler og ned ad vegger.
Det testes over en lav sko, og helsepersonellet gjør en formidabel jobb, mens vi andre venter på vaksinen. Kommer den før jul?
Ellers går livet sin vanlige søndagsgang med jakt på inspirasjon med gode ambisjoner for hverdagene neste uke. Da skal det gjøres, alt som ikke ble gjort i forrige. Redigere videre på en ny bok. Tre kvarter på tredemølla hver dag, eller vandring rundt Haraldsvang, været kan avgjøre. Mange gode ideer å hente i frisk luft og litt trim. Ta med fiskestang eller oter og prøv lykken etter ørret i et lite vann. Nydelig stekefisk finnes i store mengder. Husk fiskekort.

05.09.2020 Dagen da tilhengeren ble reparert. Det regner litt, gløtter litt sol og er en relativt fin dag. Sverre Magnus ble konformert og alle som ville kunne overvære begivenheten på TV.
Egentlig venter vi på at koronaviruset skal koke bort i fårikålen, stadig folk som blir smittet, men ikke så mange som blir alvorlig syke lenger. Ser ut til at pandemien er inne i en roligere fase. Mange spør seg, hva var det egentlig som skjedde. Alle de som døde, hva døde de egentlig av? Hadde de dødd likevel? Bare en spekulasjon, men det vil komme mange spørsmål snart og når kommer vaksinen? Hva vil da skje? Er det over når alle blir vaksinert? Og hva er over? Tilbake til «normalen»? Tror ikke det!
Jeg sier litt omskrevet som Saabye Christensen: «En dag vil vi oppdage at ingenting er blitt som før».

03.09.2020 En ganske alminnelig torsdag. Så kom regnet. 14 grader og litt vind. Det er september, ubenhørlig. Nøyaktig to måneder til presidentvalget i USA og godt og vel tre måneder til jul. Det blir «koronajul» enten vi vil eller ikke. Men først skal vi nyte høsten med alle sin vakre farger og klare luft, stadig på jakt etter nye tanker som kan dra oss videre gjennom hengemyra av virus og politisk sirkus både her hjemme og ute i den store verden.
Lett å skrive dagbok, mye det samme, bortsett fra at dagene blir kortere.
En idé er å ryddet i garasjen, da finner du mye du ikke visste du hadde og mye du ikke aner hvorfor du samler på.
Solparasollen står sammenslått på terrassen, til spott og spe. Grillen venter på årets siste pølsefest og de nye hagemøblene venter på besøk, men «koronameteren» holder de fleste borte og nå gjør været det i tillegg.
Men dette er høst, dette er mørkere kvelder, inneliv og mer iPad.

02.09.2020 Solen skinner og sommeren biter seg fast i hagebordet. Vi får et par dager til før det begynner å regne.

31.08.2020 I morgen er det 1. september, allerede. På tross av Korona og Trump, eller kanskje på grunn av, gikk sommeren som en røyk. Enda har vi fint vær om dagen og folk kan sitte i solveggen og kjenne sommeren ikke helt har sluppet taket.
Det mørkner ved nitiden om kvelden og nattetemperaturen drar seg helt ned i 7 grader enkelte steder. – Synd men sant, bruker naboen å si før høsten setter inn.
I det siste er Giske jaget ut av politikken og Arbeiderpartiet har fått en lei sak å håndtere. Støre slåss for livet og sjansene for at han blir statsminister etter valget neste år, henger i en syltynn tråd om dagen. Men glemselskurvene er korte og alt kan se annerledes ut i2021, men foreløpig leder Erna stort på gallupen, og det hviskes om mer enn 30 % for Høyre.

28.08.2020 Fint vær i dag. 17,5 grader. Tid for mekanisk arbeid i garasjen. Stekt rogn til middag og en helt vanlig fredag. Plenen er klippet, en full tilhenger med junk lempet på Årabrot.

27.08.2020 Halvskyet. 13,5 grader i skyggen, gode værmeldinger fremover.
Kinas utenriksminister er på rundreise i Europa. I dag er han i Norge som tidligere satt seks år i den kinesiske «fryseboksen» og det var ikke bra verken for industrien eller næringslivet eller oss vanlige dontere.
Vi har råd til å leke «moralens voktere», men bør heller feie for egen dør, før vi begynner å rope på rettferdighet ute i den store verden. Det meste Norge driver med er å øse ut penger til kreti og pleti land, uten å ha den minste kontroll på hva de går til.
Virkeligheten er helt annerledes, enn den vi får servert i media.
Nå sier visepresident Mike Pence at en godkjent og sikker vaksine mot korona vil være klar før årsskiftet. Dette er jo egentlig sensasjonelle nyheter, men ingen jubler, de fleste tenker at jada, jada, vi tror det ikke før vi får se det. Men det hadde vært nydelig om det ble slik, at vi kunne reise igjen, at vi kan sitte på kafe med god samvittighet for denne hersens «meteren», at vi kan klemme de vi bryr oss om igjen, ta på hverandre og bevege oss hvor vi vil også i tankene, uten å ta hensyn til annet enn Guds frie vilje og natur.

25.08.2020 Klokken er 14.08, deilig vær over Haugesund. Rene sommeren. inspirerer til å dra på hytta, sjøsette båten og startet opp den gamle Eivinruden, «tøffe» rundt øya og gå i land der vi tror det er kantareller og tyttebær, grille litt, ligge på det varme svaberget og tenke tanker om at nå må snart dette koronaviruset gi seg, slik at vi kan komme i sig igjen og finne igjen hverdagen, slik vi vil ha den.
Det er ikke moro å drive flyselskap midt i en koronakrise. SAS gikk med 2,7 milliarder i underskudd denne sommeren, som til vanlig er den beste tiden.
Reiselysten er ikke stor blant folk, det hersker en vent å se holdning.
Haugesund har sine stunder, men ingen skal si at byen bobler over av optimisme. Smedasundet er idyllisk, men vannet er kaldt. Bjørn Eidsvåg forsøker seg med en ny låt, nå venter folk at Vamp gjør det samme.
Kulturen maser om penger, de vil ha mer statsstøtte, og det kommer de til å få, men det er rart å se hvor tafatt bransjen er, når de må gjøre noe, uten sikkerhetsnett.

23.08.2020 Regn og torden i går morges, 16 grader og vått.
Det blir mer og mer klart at denne sommeren aldri ble sommer slik en sommer skal være med en glad kalypso, redikkbunter og blåbær i et lokk, 24 grader i sjøen, snekketurer, og sand mellom tærne uke etter uke.
Det er mye tyttebær og sopp i skogen, men om du mangler nett over morelltrærne tar fuglene alt, før de er modne. Lite plommer i år, det var så mye i fjor. Mange nye terrasser har sett dagens lys. Det går i vedlikehold og oppussing. Korona «inspirerer» til hjemmearbeid, kan ikke bare sitte og spille Yatzy hele tiden. Mange hopper i havet hver dag, men er ikke lenge uti. Det er en slik sommer vi har. Mange leser, høyt og lavt, bøker, blader og magasiner, gamle og nye. Fint å forsvinne inn i andre verdener som var og berike seg på gode litteratur.
Det er slik vi har det om dagen.

21.08.2020 I dag blir det donner und blitz. Lyn og torden vi egentlig ikke har hørt så mye til denne sommeren. Dra ut kontakter på duppeditter og følsom elektronikk så risikerer du ikke at de ryker av lynet.

20.08.2020 Nydelig vær i en hel uke. Fremdeles temperatur til å leve med, selv om livgivende regnbyger dusjer oss om natten. Fra parasoll til paraply over natten. Det skal regner mer sier meteorologene, men temperaturen ser ut til å holde seg. Badetemperaturen inne i fjordene er langt over 20 grader.
Vi nærmer oss slutten av august. Sliter fremdeles med koronasmitten. Mange viser liten respekt. Den nye normalen kommer sikkert ikke frem før alle er vaksinert. Mye tyder på at vaksinen er like rundt hjørnet, fordi nå går diskusjonen om hvem som skal bli vaksinert først.
Ellers går verden sin skjeve gang og diktatoren i Hviterussland tviholder på makten, til tross for at mesteparten av befolkningen ber ham gå av.
I Haugesund har vi filmfestival som nok en gang bekrefter at film i grunnen er best på kino. Byens store fotballag går på tap etter tap.

12.08.2020 God morgen Haugesund! En ny sommerdag åpenbarer seg. Igjen kan vi nyte solens varme og sette oss på en benk i hagen eller i parken. Der kan vi sitte og tenke over sommeren og hva et lite virus kan forårsake av elendighet her i verden. Vi vet ikke hvor lenge sommeren vil vare denne gangen og vi vet i alle fall ikke hvor lenge dette viruset vil herje, men en ting er sikkert, denne dagen ser ut til å bli fin. For de fleste er ikke livet så aller verst.

11.08.2020 Nydelig vær! 25 grader. Det blir ikke bedre enn dette.
Verden er stort sett den samme, men så er den ikke det likevel. Et virus har satt mange ut av spill. Det er ingenting som hemmer mer enn frykt og angst. Verdens ledere forsøker å gjøre en jobb, noen få er kapable, resten sitter bare og surrer og venter på bedre tider.
Media er opptatt av presidentvalget i USA i november. Blir det Biden med kvinnelig visepresidentkandidat eller blir det den sittende Trump?
Uansett hvem som får jobben, vil den være formidabel og by på nesten umenneskelige utfordringer i et mer eller mindre skadeskutt Amerika.
Bare vaksine kan stabilisere verden, og den vil nok komme, vi vet ikke når.
Forøvrig er krabbefisket i Ålfjorden bra for tiden og med løk, sitron og majones på en hvetebrødskive smaker den fortreffelig.

07.08.2020 En blikkstille natt går mot en fin morgen.

06.08.2020 Sommeren er tilbake. Over 20 grader hele dagen. Det er bare å kose seg så lenge, fordi godværet ser ikke ut til å vare lenge. Regn og torden truer i det fjerne. Skulle gjerne hatt litt sommer nå, siden det ikke ble Spania i vår.

05.08.2020 En kaffe latte med sugerør på Amundsens i Amanda med Aftenposten. Koffekortet er fullt, så det blir gratis kaffe neste gang.
Regnværsdag, stikksagene på Jula var utsolgt, men de hadde en fin gassgrill på tilbud etter at den gamle havnet på Årabrot forleden.
Helt fryktelig i Beirut. Hele havnen ble smadret av en bombe, eller hva det nå var. Flere hundre drept og 5000 skadet. Flere hundre tusen husløse.
Her hjemme sliter vi med NAV sine feilgrep og Hurtigruta sin klumsete håndtering av koronasmitte ombord.
Forøvrig en liten stigning på smittestatistikken og det snakkes om munnbind på bussen. Vi er på langt nær ferdig med koronaen, så fortsett å vaske hendene og nys i albuen.
I Haugesund åpnet årets Sildajazz i dag, om enn i mer beskjedne dansesteg enn tidligere, men likevel med et spennende program for entusiastene.

04.08.2020 Dagene går unna og august begynner å høste seg med mørkere kvelder. Sommeren har gått som en røyk.

01.08.2020 Hva skal vi si om denne dagen som ikke har vært sagt før. God morgen Haugesund, solen skinner, det er august og sommeren er definitivt på hell. Juli gikk fort med regn og korona. Ingen bedring, ingen medisin, utsiktene er heller grå, det blir koronafrykt i lange tider, kanskje flere år.
Lokalt går livet sin vante gang, trafikken har tatt seg litt opp, men ellers lite folk ute på byen og i kjøpesentrene. Avisene er syltynne, bærer preg av korona og feriemodus, men 40 kroner for noen tabloide ark med relativt gamle og dårlige nyheter er kanskje i overkant.

30.07.2020 Overskyet 14 grader, ingen sommer. Skal bli bedre i morgen sies det. Vi får nå se da. Trump foreslår å utsette presidentvalget til folk kan stemme på vanlig måte. Smittefaren på langt nær over og flere land i Europa går tilbake til tidligere restriksjoner. Det ser ikke ut til at viruset gir seg, slik mange trodde i begynnelsen. Vaksinen kan komme i 2021, men her er mange skjær i sjøen.
En ting er temmelig sikkert nå, og det er at ingenting vil bli som slik det var på lang tid, om det noen gang vil bli det.

26.07.2020 Det regner, det bøtter, vått, men ikke så kaldt. En typisk innesommerdag, med aviser og bøker, TV og radio. Meldingene for morgendagen er ikke de aller beste, og alle som venter på at sommeren skal komme tilbake, må vente en stund til. Spåmenn har sagt at det fine været kommer i august. Innerst inne tror vi ikke på dem, men håper de har rett.
Politisk er det sommer. Verken Erna eller Jonas klarer å gjøre seg interessante, ting er som de er, ting vil bli som de vil bli. Egentlig bryr vi oss katten. I alle fall i dag i dette drittværet.

22.07.2020 Mye sol i dag, men kaldt i skyggen. Meteorologene på TV lover finere vær og mer sommer over hele landet til helgen.

21.07.2020 En heller langsom dag. Joika med rørte tyttebær til middag. Jordbær til dessert. Trøffel festival med Ginos italienske fristelser på TV.
Opplett med regnbyger, forholdsvis mildt. Oljeprisen stiger. Verden plages av korona og ingen vet hvor det bærer hen. Vaksine er på vei, men før den kommer må vi leve i skyggen av et virus. Ganske utrolig erkjennelse av hvor sårbare vi er. Mange ønsker seg hverdagen tilbake, slik den var før korona dukket opp, men det kan ta sin tid. Vi nærmer oss slutten av juli og sommeren la vente på seg. Håper den kommer i neste uke?

20.07.2020 Det er mandag igjen. En ny dag med dårlig sommervær. Folk tråler rundt i landet og ferierer så godt de kan, med eller uten bobil. Vakker natur noen bra, men mange dårlige veier. Tendenser til kø og parkering over alt. Det blir en sommer vi aldri glemmer.
Ikke på grunn av sol og varme eller badetemperaturer , men på grunn av stillstand, nedsmelting og kollektiv frykt. Vi er ikke syke, men redde for å bli det, derfor skyr vi offentlighet og sosiale barer og kafeer som pesten. Vi hilser med albuen og står på et par meters avstand når vi snakker med folk.
Nyhetene bobler over av nye tall om koronaens smittte. Spania er litt av og på, men ønsker deg velkommen med munnbind og restriksjoner, men ingenting er som det engang var, bortsett fra det deilige sommerværet.

15.07.2020 Midt i uken allerede! Midt i juli allerede. August vinker i det fjerne med en slags Sildajazz, men løpet er nok kjørt dette året. De som ønsker det, kan reise til Spania, men det anbefales ikke. Vask hendene og hold deg hjemme, ta ferien i Norge og lytt til fornuften.
Det er lovet litt bedre vær. Se det! Men vi legger ikke vår lit til hobby meteorologenes lange visjoner! Alle illusjoner om en eventyrlig sommer koker sakte bort i kålen, mens blåbærene modnes og morellene selges for astronomiske priser.
Makrellen har kommet, stekt eller kokt, eller begge deler?
I morgen er det torsdag igjen og på denne tiden, med en ny helg i emning.

12.07.2020 Det er søndag i Haugesund, en julidag mellom regnbyger og solskinn. En ting er kororna, men vi kan liksom ikke tro at det er sommer, når temperaturen i Kvalsviks legendariske sjøbad holder 12,5 grader i vannet.

08.07.2020 Bevare meg vel for en sommer. Det blir liksom ikke noe orden på det etter at den var innom og leverte tropevarme noen dager. Var det alt? Spør folk. Var det den svømmeturen vi fikk?

07.07.2020 Sommer og sommer fru Blom. Litt sol i kveldingen. Håp om at. været snur i neste uke.

06.06.2020 Du hendelse for en vind. Storm over sommerlige Haugesund. Takarbeiderne på nabohuset måtte legge inn årene, det ble rett og slett for farlig. Campingvogner blåste over ende på Karmøybrua og på Bokn.
I kveldingen blåser det fremdeles. Granene i Petterskogen svaier, men ikke så mye som før i dag. En og annen blå flekk på himmelen slipper sola igjennom. Vi tror, vi tror, fremdeles på sommeren.

05.06.2020 Det regner i bøtter og spann. Vi har sommer på kalenderen, men høst i skyene. 15 grader i Kvalsvik er ikke akkurat noe å lauge etter.
Verden snurrer videre, fotballen ruller, men det blir liksom ikke noe fart over det ,selv om media kjemper en intens kamp for å få oss til å tro at fotball er gøy. Håpet er å få alt tilbake til «normalen», men det går selvsagt trått. Er ikke sikker på om folk vil ha «de gamle tidene» på brødet igjen.
Leser papiraviser og håper på en opptur, men de er bare fulle av Korona og hets mot Donald Trump.
Det snødde som kjent på Galdhøpiggen i dag.

02.06.2020 Vi måtte kle oss igjen. 12 grader i går kveld.

29.06.2020 Foreløpig slutt på «trope sommeren», i dag har vi skyer og plaskende regnbyger. 16 grader og gummistøvler. Naboen setter opp stillas, unders hva som er på gang.
Litt stille i nyhetene. Selv Trump er i tenkeboksen. Korona viruset har lammet hele verden på en måte ingen hadde drømt om. Reiselivsnæringen er satt på hold. Næringslivet går for halv maskin, det er altfor mange permitterte og arbeidsledige.
Puber og restauranter åpner opp og folk strømmer til sentrum, smittevern og «meteren» blir kastet på båten i sene nattetimer. Får håpe det går bra!
El bilene er ikke like populære, Småpartiene tror på julenissen og at de på andre siden av korona skal komme ut som betydningsfulle partier med innflytelse og kanskje på vippen. Men først må de være sikker på at de vipper over sperregrensen.

27.06.2020 Fremdeles sommer og varmt.Nærmere 30 grader i skyggen på indre strøk. Båtlivet har tatt seg opp og mange begynner ferien denne helgen. En privat måling av sjøtemperaturen i Bjellebøvågen på Borgundøy på Fjelberg viser 22 grader.
Store skyer på den blå himmelen, er torden og sommerregn undervegs?

24.06.2020 Nydelig sommervær i Haugesund. Det blir ikke stort bedre enn dette.

22.06.2020 Karen Hesseberg skal gi ut bok.

21.06.2020 Det er en helt vanlig koronasøndag i Haugesund. Badetemperaturen har sunket litt, på grunn av regnet, men ennå er det godt «badandes».

20.06.2020 God morgen! Den store observasjonen på Raglamyr er at det krydde av folk, nesten som i gode gamle dager. Ikke alle brydde seg like mye om «meteren».

19.06.2020 Tåkeskyer, men varmt. 21,5 grader i Aksdalsvatnet og 18,8 i sjøen. Det smaker av sommer og ennå er vi ikke kommet til St. Hans.

17.06.2020 Meteren har blitt kortere, vi blir advart, finn fram tommestokken og finn ut hvor lang en meter er.
Nydelig vær i dag. Det er 19,4 grader i Aksdalsvatnet. 15,9 i Dragavik.
Oljen koster $ 40.66 pr. fat.
Oljefondet er i dag på 10375 milliarder kroner.
Dagens store sak: Norge ble valgt inn i Sikkerhetsrådet.
Norwegian flyr igjen, nå også til Spania.

16.06.2020 Godværet fortsetter. Verden snurrer rundt som den skal, noen protesterer, noen sympatiserer, vi er liksom ikke enige, derfor er det mange kriger rundt i verden,
Badetemperaturen stiger, men varmt er det ikke i sjøen enda. Aksdalsvatnet holder 18.4 grader og i Dragavik er det 16.7.

14.06.2020 Fantastiske dager med sol om dagen og regn om natten, rene tropeklima. Blikkstille på en grønn algesjø.

11.06.2020 Ja nå er det sommer i Haugesund. 11. juni og 24 grader. Det er bare å dra ut hagemøbler, parasoll og terrassegrill, shorts og T-skjorte, solbriller, solfaktor 50 og en eventuell badebukse for dypp i Kvalsvik eller Haraldsvang. 15 grader er ikke mye å skryte av, men det kommer seg det kommer seg, værutsiktene er meget gode.

10.06.2020 God morgen. Flyalarm i dag. Hvem kan tenkes å bombe oss? Det måtte være russerne i tilfelle, men det er lite trolig at Putin vil starte en verdenskrig. Et rent selvmord. Likevel fortsetter sivilforsvaret å utløse flyalarmene med jevne mellomrom, og har gjort det siden 50 tallet, for å teste at de virker, i tilfelle, tilfelle.
Skyet, 13 grader, ingen sommer, men den kommer sies det. I helgen skal det bli over 20 grader. Det er bikkjekaldt i sjøen, 13.9 grader i Dragavik og 14.1 grader i Aksdalsvatnet.
Kan det bli Pannekaker til middag i dag?

06.06.2020 God morgen Haugesund. For en fin lørdag å realisere en plan, noe du har tenkt på lenge. Ta en tur på gamle trakter, pumpe luft i sykkelen, male gangen, steke pannekaker, koke grøt eller ta for seg dagens utgave av Aftenposten og se hva Trine Eilertsen har fått til i dag.

04.06.2020 Regnet er tilbake, men forhåpentligvis ikke lenge. Smaken av sommer i pinsen fikk oss nesten til å tro at vi var ferdige med «ufsegufset», men gradestokken lyver ikke. 10.9 grader står det akkurat nå kl.12.17. Det er ikke så lenge til «solen snur», dagene flyr for de fleste i disse koronatider, men det skjer ikke så mye. De fleste venter på at det skal åpnes opp mot «normalen», slik at folk igjen kan slå ut håret og reise land og strand rundt uten å tenke på tommestokken og nysing i albuen.
Dagens korona: Nattoget fra Oslo til Bergen, bergensbanen, slutter å gå på grunn av sviktende passasjertrafikk.


03.06.2020 I dag fyller Gunnar Andersen 70 år. Han tilhører babyboomen fra 50 tallet og har herjet på scener og salooner over det ganske land omtrent helt siden han var konfirmert. Vokste opp i Skeisvannsblokkene og gikk på Hauge skole.

Gunnar med sin nye flamme.

02.06.2020 Fin morgen i dag også. Speilblankt på den grønne algefjorden. Det virker som sommeren er her, men det er den ikke. Lavere temperatur truer i det fjerne.
Båtlivet har tatt seg opp, pinsen var travel. Folk benyttet det fine været til å lufte «doningene» sine. Stadig flere millionbåter, «hytte» på sjøen, kommer brummende.
Badelivet foregikk i pinsen, ikke særlig varmt i havet, men folk hoppet uti og var raskt på land igjen. På spørsmål om hva de syntes, var svaret, «fint».

01.06.2020 Det fine været fortsetter. Den rolige nyåpningen av Norge fortsetter. I USA har anarkistene og ekstremistene fått noe å gjøre opprør for, men de sliter med å få sympati.
Heia Danmark, det kan bli røde pølser på Kari og Ola Nordmann likevel!
14,8 grader i Aksdalsvannet melder Haugaland Kraft.

30.05.2020 Speilblankt på fjorden. Helt nydelig vær. Nesten sommer.

29.052020 Aldeles strålende morgen i Haugesund. Nesten ikke mulig å få bedre vær. Det blir båtferie i sommer. Det ryktes at salget av lystbåter går strålende og en båtforretning hadde solgt 10 på en dag, så det går unna.
27.05.2020 Halvskyet. Kald vind. Varmt i solen. Sommerdekk på bilen. Hørte et båtfirma hadde solgt 10 båter på en dag. Det er på sjøen det skjer.
Norsk melk og norsk ost blir anbefalt for å opprettholde bonden sine kår.
Nye koronaregler for skolene, nå kan elevene sitte tettere sammen, så lenge de vasker seg på hendene og ellers oppfører seg som folk.
Det er fort gjort å stenge ned, men mye vanskeligere å åpne opp. Pandemien har «lammet» hele jordens befolkning, men i det store og hele er det relativt få som er rammet.
Oljeprisen er omtrent $ 35 i dag også.
Vi har en fin kveldstund, med rolig vind, sol og mye folk på visning hos naboen. Huset ble solgt på flekken!

Naboen sitt hus på Hauge i krysset mellom Skillebekkgaten og Vesteveien hadde visning og det var stor interesse. Den velholdte eiendommen med havutsikt ble solgt på dagen.

25.05.2020 Overskyet. Koronasending på radio og TV. Vi blir overøst med smitteverntiltak. Stor fare for vårflom, men ikke her. Haugesund har sjelden flom, hvor skulle den komme fra? Kvalabekken renner sjelden over sine bredder og vann som er til overs forsvinner til sjøs. Ikke har det regnet så mye at det gjør noe i det siste heller.
Oljeprisen ligger på $ 35 dollar.
Det ble en fin ettermiddag med strålende solskinn og varme grader.

24.05.2020 Det bøtter ned. 10 grader. Grått og utrivelig. Vi bor ikke akkurat på det gunstigste stedet når det gjelder klima og vær. Norge er et rikt land, vi har det meste, men vær har vi ikke, og det kan heller ikkje kjøpes for penger, med mindre du vil spandere en flybillett eller kjøre på motorveier i tro tre dager. Det er brukbart i Spania om dag, men landet er ennå ikke åpnet opp, så de må smøre seg en stund til, de som anker på å dra nedover.
Været her på berget i sommer, kan bli hva som helst, det kan også bli helt fantastisk slik det noen gang blir også her på Nordkalotten.
Koronane går sin gang. Bank i bordet, det ser ut som om vi har det under kontroll i Norge og har så langt sluppet «lett» fra hele greia, rent helsemessig, men smittetiltakene har kostet ustyrtelig mye penger, og ingen vet når hjulene igjen vil begynne og rulle og flyene på nytt får luft under vingene. Men ikke bare det, vi må snart få sitte «side by side» igjen, bevege oss uten å tenke korona og antibac hele tiden.

22.05.2020 Overskyet, lovet regn og 17 grader. Vi snakker ikke så mye om været lenger. Det går mot juni og St. Hans. Alle lurer på hvordan sommeren vil bli. Kan vi reise til Danmark eller kan vi ikke? Flyene til syden har ennå ikke begynt å gå. Vi kjøper mindre, kjører mindre, reiser mindre, i det hele tatt gjør vi så lite som mulig, i påvente av en uviss nærmeste fremtid.
Været kan vi ikke gjøre noe med, selv om enkelte utskudd i den politiske norske «faunaen» tror det. I disse Googletider, har vi tilgang på mer informasjon enn noen gang i verdenshistorien. Vi følger alle været fra minutt til minutt.

21.05.2020 Lett skyet, 17 grader, ingen sommer, men pent maivær. Sorry, men regn i vente og dårlig vær i helgen. Kristi Himmelfartsdag , eller «Himmelspretten» som dagen kalles på folkemunne. Lite feiring. Har vi mistet troen? Har vi satt Vår Herre på vent til koronakrisen er over?
Kan se slik ut!
Dagene er fremdeles preget av koronavirus, som demper sinnet og gjør oss litt mer deppa enn vanlig. Vi er ikke redde, bare engstelige, vil ikke at det skal blusse opp igjen, derfor holder vi avstand på meteren, nyser i albuen og gir ingen klemmer. Vi ser hverandre i øynene og føler en lengsel etter det gode gamle, det med et klapp på skulderen, et lite kyss på kinnet, eller et håndtrykk uten angst.
Kanskje litt flere biler på veiene, men langt fra «normalen», bensin 12 kroner literen, softis i varmen, kanskje ei pølse med alt, men lite tyder på at Norge har åpnet opp. Vi skal «seigpines» en stund til. 400 000 arbeidsledige i Norge, 30 millioner i USA og det stunder mot presidentvalg.
Blir sannsynligvis Joe Biden mot Donald Trump. Her hjemme venter Jonas Gahr Støre på at han kanskje skal bli statsminister etter valget i 2021. Nå handler det om makt og retning. Skal vi velge den røde sosialistiske veien eller den kapitalistiske blå? Pampevelde eller folkestyre?
Vi er rike i Norge, rike på penger og natur, men er vi kanskje en smule fattige i ånden og sjelden tar et oppgjør med ideologien og selvtilfredsheten.
Det ligger unormalt mye snø i fjellet fremdeles, fare for flom sier de som har noe med det, som om det var noe nytt.

14.05.2020 Stort sett pent vær. Koronakrisen på langt nær over, men det går den rette veien. Kan bli danmarksferie i sommer. Tyskland vil også åpne opp for scandinavere. Regjeringen håper flest mulig velger Norge når det kommer til sommerferie og mye tyder på at mange vil gjøre det.
Det ligger enorme snømengder i fjellet og fare for flom mange steder om det plutselig blir mildvær døgnet rundt.

12.05.2020 I dag er dagen da norske politikere skal diskutere hvordan samfunnet igjen kan begynne å fungere normalt. Med 450 milliarder kroner i lomma skal mor Norge igjen oppstå som dynamisk og kreativt.
Problemet er at ingen vet hvordan ting vil se ut i slutten av året. Er ikke så sikker på at folk egentlig vil tilbake til «slik vi hadde det» før koronakrisen.
Det blir sagt at den som vil være lykkelig, må stadig være i forandring.
Media sliter og strever med å finne ut hva som skjer. De har mistet kontrollen og taket på sine lesere og seere. I en så usikker tid er det vanskelig å finne interessante vinklinger. Det har lett for å bli drøvtygging.
Koronakrisen er ikke over, heller ikke her hjemme. Hvor lang tid det vil gå før «den usynlige fienden» er nedkjempet vet ingen i dag.
I mellomtiden får vi fortsette å vaske hendene, bruke antibac, holde en meters avstand og nyse i albuen.
Kanskje på tide å dra fram litt alternative tanker. Det ser ut til at vi har mer enn nok penger, men livet har tross alt flere dimensjoner.

10.04.2020 Søndag i mai, en uke til den syttende. Det blir karbonader og smørbrød i rikt utvalg. Det blir flagg, ny skjorte og sikkert bunad, barnebarn, barn, svigrer og svogrer, tanter og onkler, mormor og morfar og farmor, ja vi elsker og mellom bakkar og berg. Kanskje en tur på sjøen om været holder, grilling i fjæra.
Uten barnetog er syttende mai stekt amputert, samma søren. Vi kunne like godt avlyst hele dagen, latt den gli inn i historien som det året vi ga blaffen i hele nasjonaldagen og flyttet den til bedre tider. Halvkveda viser har i grunnen aldri gitt suksess.
NRK vil nok gønne på med reprisene sine, så den som orker mer av statskanalen, kan sette seg i godstolen og nyte dagen omatt og omatt.
Vi derimot, skal ut og ri på hester, gå i lokalt hjemmelaget tog, synge om Norge i rødt, hvitt og blått, fyre opp grillen og se på flagget som vaier i vinden høyt over hustakene.

09.05.2020 Lørdag igjen. Skyet. Ingen store ting på verdenskartet. Det kan bli lørdagsgrøt med kanel, sukker og en smørklatt.

07.05.2020 Det er torsdag med godvær i morgentimene, noen kaller det langdag. Smedasundet i vakker vårsol er et nydelig skue. Folk gleder seg over bugnende hager av tulipaner, pinseliljer og rhododendron. I dag skal vi få vite hvordan regjeringen tenker om framtiden nå det kommer til «nyåpningen» av Norge.
Folk begynner å bli lei, vil ha tilbake hverdagen, friheten og det gyngende livet med impuls, dans, klemmer og nærhet. Enn så lenge må vi nøye oss med å holde en meter avstand og vente på sommeren og varmen.

06.05.2020 Stadig vår i Haugesund, men gradestokken utenfor kjøkkenvinduet holder igjen, bare 10 grader. Årets Sildajazz er ennå ikke avlyst, og i morgen skal vi få vite hvordan regjeringen har tenkt å gjøre det i sommer. Det er lenge til august. Sildabordet er for lengst avlyst.

04.05.2020 Fuglene synger, solen skinner, det blåser kaldt fra nord. Det er vår, men ingen sommer. Verden har fremdeles virus. Det er liten trafikk på veiene, lite folk i butikkene, en meters regelen gjelder, bare 5 om gangen, antibac over alt. Det er lite som frister, ikke engang hytta. Hagen bugner av tulipaner, plenen blir grønnere for hver dag. Vinterdekkene må av.
Norwegian er foreløpig reddet, men ingen vet når flyselskapene får luft under vingene igjen. Vi er mange som venter på fly til Spania.
Trump har tro på vaksine før året er omme, det jobbes hardt, men «time will show», ingen vet med sikkerhet.
Nedsmeltingen av økonomien i verden virker skremmende. Tar det fra oss både kjøpelyst og guts, blir vi hjemmeværende nisser alle mann, som venter på bedre tider, i stedet for å benytte sjansen når verden higer etter nye ideer og nytt pågangsmot.

30.04.2020 Pent vær, men litt vasskald vind om ettermiddagen i går. I dag skal det regne, men prognosene for tiden fremover er lovende, med vårlige temperaturer helt opp i 16 grader.
Nå handler det om å åpne opp barnehager, skoler og frisørsalonger.
Vi er ikke kvitt problemet, men koronaviruset møter mer og mer motstand. Donald Trump mener kineserne burde gjort mer for å stoppe faenskapet før det slapp løs over hele verden. På New Zealand er viruset praktisk talt utryddet.

29.04.2020 Pent vær. 10 grader. Alle spør, hvor lenge vi det vare? Mange prøver seg, men ingen har svaret. Vi vet rett og slett ikke når vi igjen kan gå i tog, reise til syden med fly eller gå på fotballkamp og rope frustrasjoner av oss. På fjellet ligger snøen fremdeles metertykk, og det kan føre til flom når at smelter.
Ikke et pip fra Kim, Joe Biden er anbefalt av Hillary og Boris har fått en sønn. Verden er akkurat den samme, men ingenting er som før, vi tenker vårt og lurer på om «et lite virus» virkelig kan vippe hele menneskeheten av pinnen. Økonomien har smeltet ned, mange sliter, til og med narkotika er mangelvare.

27.04.2020 Plantedag i hagen. Skyet, litt regn, men så kom solen. Perspektivene blir lenger når solen skinner. Tankene går fortere, og det som syntes langt og tungt under skyene, blir ofte mye lettere når solen skinner.
Fremdeles slåss vi mot den usynlige fienden. Barnehager og skoler har åpnet opp, om enn begrenset, men det er en start. Vi skal alle synge «Ja vi elsker» på 17. mai, men toget er avlyst.

26.04.2020 Skyer i dag. Stille fjord. Frokost med egg, det er tross alt søndag på hytta. På med nyhetene, for siste om Kim, men de vet ingenting, i alle fall sier de ikke noe. Privattoget står parkert ved siden av sommerresidensen og sykehuset som bare betjener Kim familien er i beredskap. Kanskje han er operert og noe har gått galt, det er derfor kinesiske leger og andre øvrigheter har kommet for å ta saken i nærmere øyesyn. For alt vi vet, kan han ha takket for seg?
Det er meldt regn i ettermiddag, og det kom, like vått som tidligere. Været fremover blir ikke det aller beste, men vask hendene og hold avstand. Det blir neppe noen flytur til Spania med det første. Skolene der nede åpner ikke før i september.
Vi lytter til Donald Trump sin pressekonferanse før vi legger oss i ukedagene. Han får pepper så det holder og liker ikke CNN. De har bestandig mange intrikate spørsmål.
Dagen ble lang, full ferge fra Borgundøy, alle sitter i bilene. Folk ser på hverandre og nikker med et skjelmsk smil. – Var ikke det hun derre?
En ny uke står for dør, skolene åpner igjen, men ellers er det full stopp uten lave skuldre, vi må holde ut en stund til. Det går bra med Norge, vi er lydige og flinke, gjør som vi blir anbefalt av myndighetene. Svært få har dødd i forhold til resten av verden. Men det er ikke over, fremdeles er det mange som sliter, i Paris deler de ut mat til sultne franskmenn.

25.04.2020 Nydelig morgen. Speilblankt i Bjellebøvågen. Mange tanker om fremtiden som prosjekt. Korona preger oss, hemmer oss og legger beslag på tanker, ord og gjerning. Når sola kommer opp på himmelen, «kommer våren», og dagen blir varm og god. Mye å ta tak i, et oppgjør med «ryddefoten», tanker om alt vi har. Hva skal vi med det? Pyntegjenstander og nips, altfor mange bilder og for lite veggplass, arvegods vi ikke trenger. Hva med container?
Men så, hva skjer med Kim, Nord-Koreas svar på Svarte Petter. Er han syk, er han operert, vil han forgå, eller er det bare rykter for å skaffe sårt tiltrengt oppmerksomhet? De fleste synet jo mannen er sprøyte gal.
Trump har forsøkt å snakke Kim til vett, men det blir fort to store i en sekk.
Tilbake til hverdagen, fjorden, frokosten, oppvasken, «ryddefoten» og en plan for dagen.

24.04.2020 Good morning Haugesund. Pent vær i dag. Men så kom vinden, den sure kalde og fortalte oss at ikke innbill dere noe. Det er ikke sommer enda, tross alt er vi bare i slutten av april. Det har snødd på 17. mai for ikke altfor lenge siden. Det blir ikke noe ordning på nasjonaldagen, vi skal alle synge «Ja vi elsker…», på to meters avstand. Vi skal tre på oss bunad og stryke flagg, kose oss som best vi kan, med iskrem og pølser.
Men den tid og den glede, først skal vi gjøre unna april og mesteparten av mai. Det blir ikke noe 1. mai tog heller, og mange synes nok det kan være det samme. Det er ingen grunn til å feire. Putin dropper militærparaden og mange andre nasjoner med ham. Hv som skjer i Nord Korea er det ingen som vet, men det sies at Kim er syk. Han har skutt opp et par raketter midt under korona krisen og noen og hver kan bli dårlig av mindre.
Her hjemme går folk tur, ser på TV, rydder i hagen eller maler huset. Det er nok å finne på, men verre med inspirasjon.
Hvor lenge skal dette vare, er det håp om normal sommerferie?
The answer my friend is blowing in the wind.

22.04.2020 En ting er koronakrisen, men nå er det også omvendt oljekrise. Det er ikke for lite olje i verden, men altfor mye. Solen skinner og våren er her, men fremdeles går vi stille i dørene og sitter for det meste hjemme og venter på bedre tider.

21.04.2020 Det er nydelig vær om dagen. Ikke like varmt i skyggen som i solen, men det kommer av årstiden, vi skriver tross alt bare 21. april. Det er koronatider, alle snakker om det, alle har en mening om det, alle lever i håpet om at faenskapet vil forsvinne.
I dag var det hagen som fikk det med plenklipp og bilene ble vasket i kveldingen. Bensinen koster kr.12.09 og oljeprisen i USA er under null. De har rett og slett produsert for mye olje «over there» . Prisen på Nordsjø-olje er $ 25.99 pr. fat og oljefondet 10 408 milliarder kroner.
Økonomien i verden har fått seg en smell, og det interessante er nå hva har denne smellen gjort med dynamikken i samfunnet, hva har det gjort med folk mentalt og ikke minst har noen tenkt på at det kommer en ny dag som aldri vil bli som før, og hvordan er det med tilliten? Hvem driver med «fake news» og hvem sitter på sannheten og svarene?
Ikke vet vi hvem som har skylden, men noen har skylden og for de ansvarlige må det få konsekvenser. Har det skjedd ved et uhell, ja da går verden videre.

18.04.2020 Nydelig vær i går. Tid for golf i Sveio. Litt våt bane, trenger tid for å tørke opp, likevel innbydende og med ballplassering går det fint an å komme seg avgårde.
Årets første pølser ble grillet på terassen, med kringle og dip.
Koronasirkuset dundrer videre. Det er helg og folk håper det vil snu snart.
Fra mandag kan vi reise på hytta igjen, men blir ikke anbefalt å gjøre det med mindre vi har noe der å gjøre.
Det blir ikke noe 17. maitog i år, men det blir helt sikkert flagg, bunader og kinaputter. Det blir heller ikke fotballkamper med det første.
Høres trist ut med alt som ikke blir.

17.04.2020 Solen kom fram ut på dagen i går, ikke sommer på gradestokken med i solen påskevarmt på terassen med en kopp kaffe og Dagens Næringsliv vi ikke fikk lest i helgen.
Mye korona på TV i dag også. I Norge har vi en viss kontroll på smitten, ved hjelp av tiltak som vask hendene og nys i albuen, hold avstand og hold deg hjemme. Selvsagt har folk begynt å tenke og sofakonspirasjonene florerer.
Reiselivsnæringen retter seg mot familieferie i Norge, det ser ikke ut som flyindustrien tar av med det første.
Barnehagene åpner på mandag, mange er skeptiske, men ett sted må noen begynne for å få samfunnet tilbake til «normalen» igjen, i alle fall den nye normalen. Verden blir neppe slik den var, selv om ønsketenkerne tror alt vil bli som før, bare vi klarer å ta knekken på koronaen.

14.04.2020 Gråvær, 6 grader, vindstille. Vi vet ikke om koronavirusen er i ferd med å gi seg, eller om det bare er ønsketenkning. Fortsatt stille i gatene, liten trafikk på veiene og bare Naturbakst holder åpent for sultne haugesundere på boller og brød.
The Donald krangler med pressen og sier det er han som holder liv i New York Times. Når jeg ikke er president lenger, om fem år, vil avisen gå konkurs, herser Trump. Fake news har hatt sin tid, mener han.

12.04.2020 Vi har feiret en rolig påskeaften. Savner en herlig sliten, svett kropp etter en lang skitur over hvite vidder, med solkrem i fjeset og Kvikk- Lunsj i sekken, kanskje en appelsin og kakao på termosen. Savner snøen, de klare kalde kveldene, den knasende snøen, kuldegradene om morningen og den rene fjelluften.
I dag hadde vi resten av kalkunen til middag. Herlig dag med besøk av barn og barnebarn. Vi legger ingen store planer, men tar en dag om gangen til det blir åpnet opp.
Da står hytta for tur med alle sin planer og alle sine drømmer.
Imens får vi gripe fatt i gangen i første etasje og rulle den dunhvit og lekker.

11.04. 2020 Det er kveld klokken er 01.00 og vi har en dag bak oss med både kalkun og taco. Det er tross alt påske. Vi forstår grafer og tall, vi forstår hva de snakker om på TV, permitteringer og konkurser, milliarder i tiltak, innesitting, venting, kaffe, hjemmebakt brød, brun lapskaus, så mange syke, så mange har takket for seg, så mange smittet, så mange har blitt friske. New York har møtt veggen, men gir ikke opp.Vi liker det ikke, men vi må, ja vi er pokka nødt til å være med, det er ingen vanlig dugnad, det er nødvendig! Vi vil bli kvitt denne forbannede koronavirusen, har ikke tid til å vente, vi må gjøre det nå. Vil koste mange penger og fristende å være bølle, men vi kan ikke, fordi det vil gå utover andre.Ikke noe hytteliv i påsken, med mindre du bor og har hytte i samme kommune. Om været blir dårlig, har vi det bedre i byen, men været kan jo bli godt og i fjellet ligger snøen metertykk.

10.04 2020 Langfredag. Ekstra lang på grunn av virus. Folk er ute, nyter det fine været, mange går tur. De går på seg litt tålmodighet etter dager og uker i kjedsomhet. Man blir lei av Ludo og tanken på at en skulle vært på hytta. Man blir lei av byens stillhet, stengte dører, coronatall fra hele verden og medias stadige fokusering på alt som er negativt i forbindelse med virusen som herjer. Vi skremmes, lytter til alle disse hjemkomne korrespondentene som liksom «vet alt». Vi går lei av flatskjermen, det er på tide å avsløre bløffen, TV trollbinder og stjeler dager og år av vår tid. Vi sitter der og glor, lar oss bli underholdt og sløves ned.
Vi kan ikke lenger sitte og se på at det skje! Vi må slå av, vi må ut, vi må opp i trærne av med klærne og synge vårens pris.

04.04 2020 Palmelørdag. Påskeen er ubenhørlig rett rundt hjørnet, full av virus og marsipan.

01. 04. 2020
Det er 1. april, narrenens dag. Skulle ønske vi kune si at koronas viruset forsvant ved soloppgang. Som dugg for solen døde viruset ut og ingen kan forklare hvorfor.
Humor er viktig, men forløpig er ikke dette viruset til å spøke med. Det blir hjemmepåske i år, kabal, tur i skog og mark, ludo, yatzy og Monopol. Selvsagt blir det Netflix og potetgull med salsa og lange filmer.
Kanskje male en vegg, pusse opp litt. Det kommer dager etter dette.

29.03.2020
Det er søndag. Donald Trump setter ikke New York i karantene. Folk dør som fluer i Spania og Italia, nesten 100 hvert døgn, og alle knyttes til korona viruset. Det er skremmende. Det jobbes intenst i mange land for å fremskaffe vaksine og medisiner som kan stoppe virusets herjinger.
Haugesund har gått i dvale. 4 grader og bikkjekaldt. En del friskuser er ute og går tur, mens de fleste kroer seg foran flatskjermen.
Ingen vet hvor lenge dette vil vare, det hele er usikkert, vi er som fugler i bur. Men vi gir ikke opp, å langt ifra, vi står an av på vår måte. Snart er det sommer og da altså…..

18.3.2020 Det er onsdag, også denne dagen handler om virus fra morgen til kveld. Uvanlig stille i europeiske småbyer. I kveld stengte EU grensene. Danmark: Det er ikke lovlig å samles mer enn 10 personer. Det meste av virksomheten i SAS er stanset. Hennes & Mauritz stenger dørene over store deler av verden. Aksjon for å få nordmenn hjem. Folk blir bedt om å holde seg hjemme og ta livet med ro.
Hold en meters avstand når du går og handler. Reis hjem fra hytta. Alt er ikke som før, vi har spesielle dager, vi er i krig mot et virus, hvor lenge krigen vil vare vet ingen, men varmere vær kan hjelpe.

16.3.2020 Det er mandag, nok en blåmandag, med kjempelav oljepris og virus fra Kina. Lite fly i luften. Liten trafikk på veiene. NRK sender nyhetsprogram om Corona hele dagen. En ting er sikkert, viruset vil koste verden tusenvis av milliarder.
Været er skyet og luften 6 grader. Eggerøre og spekeskinke, kaffe, en cola, en bok en gammel avis vi ikke rakk å lese, mer kaffe og hva skal vi ha til middag?

14.3.2020: En kald kveld og asfalten er våt igjen. Det er forunderlige dager. Nesten spøkelsesaktige. Utrolig at et lite virus kan lammer store deler av verden. Vi får håpe det hjelper å ta noen grep! Statsministerjobben er plutselig blitt blodig alvor og Erna blir satt på sitt livs største prøve.
Oljeprisen er lav, tøffe meldinger fra regjeringen.
Folk blir bedt om å holde seg i ro, reise hjem fra hyttene og belage seg på at landegrensene er stengt.
Det tikker inn nyheter hele dagen, vi får tallene og vet ikke om vi skal bli redde, eller ta en kopp kaffe mens vi venter og trøste oss med at frykten er farligere enn viruset.
Hele Europa går i «melt down» og Norwegian er i big trouble. Flyselskapet har stor gjeld, men bør likevel reddes. SAS behøver konkurranse. Flyplassene er nesten tomme, folk har satt seg på vent hjemme.

11.3.2020 En fin kveld, nesten med sol, men asfalten er fremdeles våt. Boozen spiller blues og vi teller koronavirus i avisene.

Grande går av som leder i Venstre og nå vet ingen hvem som skal overta.
Ingen stor sak, men media hauser det nok opp som en adspredelse i disse koronatider.
Jahn Teigen ble bisatt i dag i Tønsberg kirke. Et verdig punktum for en stor karriere. Han vil bli husket lenge og platene hans enda lenger.
Joe Biden seiler opp som demokratenes beste kort til presidentvalget i november. Noen stiller spørsmål ved om 77 åringen er mentalt i stand til å ta den krevende jobben.
Oljeprisen stiger igjen, men har fått seg en smekk og det kan ta tid før den vipper over 40 dollar fatet igjen.
Flytrafikken er sterkt redusert og industri og næringsliv går på sparebluss. Alt dette vil ta seg opp igjen så snart koronaviruset enten dør ut, kommer under kontroll eller det dukker opp en vaksine som stopper den ville ferden.


10.3.2020 En fin ettermiddag med opplett og rosa himmel i vest. Asfalten er våt etter strie byger med regn tidligere i dag. Folk er ute og går, grubler på hvordan det skal gå, med livet og fremtiden.
VG og en kaffelatte på MM Oasen utgjorde dagens lunsj. Pondus holder koken, Bryan Adams konsertene avlyst, Kollen krise med tomme tribuner.
Xi i Kina sier det går rette veien med Korona. Nye tilfeller er sterkt redusert.
Det er rart, for noen uker siden spiste vi jordbærkart til 3 kr. pr stk. bare fordi vi hadde råd til det, ikke fordi de var gode. Nå har vi fått andre ting å tenke på. Virus fra Kina, lammer flytrafikken, industrien og hotellene. Turismen minker med milliarder, det blir ikke så mange cruiseskip i Geiranger denne sommeren. «Man skal være forsiktig med hva man ønsker seg fordi man kan risikere å få det!»

4.3.2020 For en fantastisk dag. Vindstille og blå himmel og nesten bare sol.
En hyggelig telefon fra Martin Linge. Alle trærne i hagen er beskåret, inkludert kristtorn og hengeren er full.
Det er vår i luften, men også virus. Vi tar hensyn, vasker oss på henda så ofte vi kan, men det er også alt vi kan. Foreløpig er noen få smittet her i landet, men korona kan spre seg fort om det får sjansen.
La oss håpe vårsolen tar knekken på svineriet.

3.3.2020 Snøen smeltet bort, asfalten er mørk og våt, de få solstrålene som dukket opp tørket ingenting. Viruset fortsetter å bre seg også her i Norge. Ingen store utbrudd, men likevel, det sprer seg. Vi er ikke redde, bare engstelige, håper i det lengste det vil gi seg.
Forøvrig går livet sin gang, selv om avisene er fulle av virus. Folk drar til fjells og kjører på ski, tar trekket opp og renner ned, gang etter gang etter gang, de særeste går lange turer med splitter nye felleski. Det gjør godt for sjelen med vandring under solen i det hvite landskapet med Kvikklunsj i sekken og snart er det påske.

27.02.2020 litt snø i dag. Ligger i små dynger på fortau og streder. Brøytebiler har vært ute. Akebrett er observert. Det er torsdag, komletorsdag med kålrabi og røykt kjøtt, noen baconterninger og et glass iskaldt vann.
Vi er helt på slutten av februar, solen har vist seg fram og gitt noen ekstra varmegrader i stua slik at vi slipper å bålfyre døgnet rundt. Det blir sannsynligvis ikke skiføre denne gangen heller, for lite snø i bakkene, men i Røldal og på Vågslid har de metervis.
Tenker vi bærer inn litt ved og gjør klar til kvelden. Aviser skal pløyes, bøker skal leses, ting skal skrives.

23.2.2020En dag uten langrenn eller skiskyting på TV. En slag befrielse fra NRK sitt slaveri og notoriske loyalitet til skisporten. Selv om «hele resten av verden» ikke byr seg i det hele tatt klarer NRK å fremstille langrenn som om det var en verdensidrett, full av historiske navn og sensasjoner.
Skiskyting er kanskje litt mer populært utover landets grenser og mye mer underholdene enn langrenn. Say no more!
Dagen har ellers vært preget av at Donald Trump og Melania er på besøk i India og fikk en varm velkomst.
Her hjemme sliter vi med å få asfalten til å tørke og innover på distriktet har det snødd.
NORSK GOLFSENSASJON
Viktor Hovland sin seier på PGA-touren i golf søndag, er historisk og sensasjonell.
Den norske golferen viste solid spill og er i dag rangert på 60. plass blant verdens beste spillere. Seieren innbragte Hovland godt og vel 3 millioner kroner, pluss diverse bonuser med mere. Samtidig sikret han seg deltakelse på PGA touren i 2 år fremover.

22.2.2020
Denne dagen ble full av vind. Hele Sletten utenfor Haugesund ble preget av et opprørt hav, samtidig som solen tittet frem, uten at det gjorde noe nevneverdig for temperaturen i luften.
Vi har ikke hatt pent vær siden i fjor, men konstant regn.
Værsjuke folk har hatt en fryktelig periode. Heldige er de som kan reise til syden og korte av den dårlige vinteren.
Ryanair kan le hele veien til banken og flyr fulle fly fra Haugesund til solkysten hele tiden.
Fra Spania meldes det om godt vær, over 20 grader om dagen og sol fra skyfri himmel.

18.2.2020: Denne dagen ble som alle de andre dagene, våt og grå. Kanskje en liten opptur for alle de som har fødselsdag, men ellers full av langrenn og skiskyting. Vi ble utsatt for Klæboklivet og Johaug sine fraspark. Vi er best i verden. Skiskytingen i Anterselva der mange haugesundere er til stede som tilskuere, går også sånn noenlunde, men Dorthea, den italienske skjønnheten, er ikke god å få has på.
Forøvrig sliter vi her hjemme ut vinterdekkene på sommerføret.


I dag kom snøen, men den ble ikke liggende, det meste kom ned ferdig måket. Men lavet gjorde det en stund. En smak av vinter?
Olalia frister med skiføre og preppa løyper, ertesuppe og overnatting.
Slik vi vil ha det nå i februar, når solen igjen begynner å levere D vitaminer og varme på terrassen.

Det er tidlig morgen. Klokken er bare seks og NRK dundrer nyhetsmorgen over hele landet. En usminket sending der alle som deltar sitter med høretelefoner og leser på skjerm. Noen har langt hår, andre har nesten ikke, men barter og skjegg hører med. Dette er jo en radiosending for fanken, da betyr det ikke så mye hvordan du ser ut. Men så er det bare det at de viser det hele på TV likevel. Flinke folk, som alltid, men selvsagt litt venstrevridde i målet, som resten av bølagjengen i NRK.

Kossen står det te, blir det reggen eller sne? Det blir sne, nei vent nå litt det blir reggen!
Det heter ikke sne, det heter snø, vil språkfolkene hevde.
Vi kaster ikke sneball, me hive snøball. Men sånn é det med dialekt, det blir en blanding.
I dag skal du høyt til fjells for å finne snø. Selv om Olalia fikk fnugget, er det det er altfor mildt.
Herliga London for en vinter dette ser ut til å bli, men det er von i hangande snøre og ennå kan det lave ned en vakker dag i februar, men vi innrømmer at det foreløpig for det meste ser grått og vått ut.

Bildet er fra Olalia Turisthytte en gang på 50 tallet (Foto: Rolf Kvam)
Rapport på Facebook fra Olalia 29. januar 2020. Hei og velkommen til Olalia i dag !Kafeen er open frå 11-15. Inne er det varmt og godt. På menyen står det komle, lapskaus, pølse, kake, vaffel og kioskvarer. Skiføret er det også i dag litt dårlig med Været nå er 2,4 grader, frisk
vind og lett regn. God tur 


Ikke visste vi at de fuktige dagene som kom og gikk, var dager av 2020. Vi er allerede inne i det nittende døgnet av februar, og har så smått begynt å se resultater av innsatsen for å trimme bort julemarsipan og ribbe, via økter på tredemølle og ergometersykkel, vi går med store steg lange spaserturer rundt Haraldsvang og tripper med hoppende gange langs Kyststiens spektakulære utsikt til havets evige bølger, hele tiden med skritteller.
Ingenting er viktigere enn helsen og den tar vi best vare på i bevegelse, om vi kan.

Regnet fortsetter å øse ned, vått som bare vann kan være. Det er «vinter» på Haugalandet må vite, brungrønn vinter, med klosterklokker og snøklokker, uten skiføre. Ikke så mye som et akebrett å se.
Folk gikk med lange underbukser og beksømstøvler på denne tiden, ja gudene vet, noen gjør det kanskje ennå. De skjøv på en spark og hadde brodder under skoene, rullet snømann i hagen og ga den nese av en gulrot og øyner av kull. Skliene var lange og glatte, bakkene bratte og livet en fornøyelse med rattkjelke nedover ustrødde veier og gater.
For noen år siden skeiste vi på Eivindsvannet, for enda flere år siden var det en halvmeter snø og silkeføre i Djupadalen. Kanskje kommer vinteren i februar, det har den gjort mange ganger før.

For alt i verden, la piasavakosten stå utenfor døren, hold snømåkene klar, de kan komme til nytte før du aner det!
– Om vi synes det er ønskelig?
– Tja, for ungene er det helt topp, for oss som skal måke, mer bob, bob.
Kan alltids ta ned skiene fra loftet i garasjen og se om de er klarert for eventualiteter, klare for lange skiturer, oppover og nedoverbakker med svikt i knærne og myke telemarksvinger, eller er de smørefrie gått ut på dato? Husk det er felleski som gjelder i dag! Ha en fortreffelig februar!

Motivet er hentet fra begynnelsen av Kyststien med utsikt til Mannabråtsholmane, Sletten og fyret på Kvalen. (foto Geir Kvam)

Ny bok om
Sjétongane
«Å herliga London – kor blei tiå av?»
AV GEIR KVAM

Seks bøker har det blitt, om sjétongane.

Det é løye å tenka på at bara sjuogtredvetusen av nærmare åtta milliardar mennesker på planeten, hørre hima i Haugesund.
Monge med bara sju år på folkeskolen, vasse rondt i denna pitte litle ”sildadorfen” utmed havet, og kjempe for sjøltillit og rettferdighet, mens de forsøke å se ut som de har greia på ting, kver einaste dag. Sitte gjerna på kafé med ein latte og snakke om de viktige tingene i livet og alt de sko ha gjort, kunne gjort og burde gjort.
Byen é plassert i et nakent, forblåst, kystlandskap, med flytande årstider, midt mellom Bergen og Stavanger. Nåken gonger jul med snø, andre år vinter uten ei snøfilla, av og te har de sol og sommar, andre gonger høst, heila året. Ryanair flyr fulle fly te Middelhavet flærre gonger i ukå.

Forfatteren i Haraldsvang med en solid stubbe.

Haugesund er en småby på Vestkysten av Norge, med mye historie og mange trauste innbyggere til tilbake til Harald Hårfagres tid.
Her bor ca. 37 000 innbyggere og blant byens mest berømte er dikteren Kolbein Falkeid og vise/pop/rock gruppen Vamp. Hjørnesteinsbedriften er Aibel. Sjøfartsdirektoratet er lokalisert i byen, som forøvrig har rike tradisjoner innen shipping, sild og tretønnefabrikasjon.
Kystverket holder også til i Haugesund, det samme gjør fire fotballag og en statue av Marilyn Monroe, Amanda og Harald Hårfagre.
Forøvrig holdes hjulene i gang ved hjelp av handel og vandel i sentrum og et stort kjøpesenter på Raglamyr. Utelivet i Haugesund foregår for det meste på indre kai, også kalt Smedasundet. Om sommeren er det mye som foregår, blant annet Sildajazz, Filmfestival, Ironman, Verdens lengste sildebord, havne dager og mye mer.

Vamp

Vamp tilhører eliten av norsk musikkliv. De har utviklet et spesielt uttrykk i møtet mellom musikk og lyrikk som har truffet den norske folkesjelen. Som været på vestlandet er de fulle av kontraster, fra det voldsomme og dramatiske til det lune og inderlige. Gjennom 26 år har de spilt inn 14 album og høstet mye heder og ære.