Da er det klart. Isen holder i hele byen. Har du et par gamle lengdeløpere som ikke har vært framme på mange år, kan det svare seg å få dem slipt. Det tar jysligt på kreftene med glipptak på isen, spesielt når du er ute av trening, melkesyra kommer fort, men du verden så gøy det er når gamle kunster vekkes til live igjen.
– Nå er Eivindsvatnet og Skeisvatnet åpnet for skøyting. Hold god avstand til oppmerkede områder, på grunn av fare for usikker is. All ferdsel er på eget ansvar. Isdammen, Ginadammen, Toskatjørn, Løkavatnet og Gåsavatnet er også åpnet for ferdsel, skriver Haugesund kommune på sine hjemmesider.
Det er vinter og bikkjekaldt ute. Alt fryser. Det er likevel klart for runder på frossent vann, med begge armene på ryggen og overlegg i svingene. Gamle takter skal frem i lyset og det er duket for stolte skøytetak og ømme ankler og lår. Kanskje har du en hjallislue liggende for å markere styrken.
Lengdeløpskøyter sto øverst på ønskelisten til de fleste sjétongane i Haugesund på 50 og 60 tallet. Vi gikk runde etter runde på Arka og Søre Skeisvann. Forbildene var mange. Vi kunne navnet på alle skøyteløpere som deltok i NM, EM og VM. Russerne var bestandig gode, det samme var nederlenderne. Danmark hadde Kurt Stille, men han kom sjelden høyt opp på resultatlistene.
Navn som Boris Stenin, Ants Antson, Oleg Gonsjarenko, Sven- Erik Stiansen, Per Willy Guttormsen, Peter Nottet, Eduard Matusevitsj, Kees Verkerk, Ingar Bollerud, Alf Gjestvang, Nils Aanes og Vladimir Sjilikovskij som bare hadde en arm. Det var Knut Johannesen, Per Ivar Moe, Magne Thomassen, Fred Anton Maier, Stensen, Storholdt, Senshjemmet og Sjøbrænd.
Listen med «kjente» navn er uendelig lang. Vet at et stort antall nordmenn vil smile og nikke anerkjennede når de leser parsammensetningen fra VM på 60 tallet.
Skøyteløp var toppen av underholdning og de direkte radiosendingene fra mesterskapene hadde usannsynlig mange lyttere. Da TV kom, hadde vi både TV og radioen på samtidig, for å få med oss absolutt alt. (arkivfoto: Birte Susann Kvam)