Noen meninger, noen ytringer, sikkert ikke alltid like gjennomtenkt, men likevel, noe skal man mene og nå i disse ulvetider med klimaendringer, stortingsvalg og pandemi er det ikke til å unngå. Jeg tror pandemien vil gå over til «influensa», stortingsvalget vil bli mer spennende enn noen hadde trodd og klimahysteriet vil etterhvert gi seg når livet igjen banker på og vi skal forholde oss til hverandre og hverdagens utfordringer og gleder.

VALGETS KVAL
I disse dager er det kommune og fylkestingsvalg. Politikerne kjemper om velgernes gunst og deler ut «give aways» og flyere i søkk og kav. Tirsdag er et for sent, da er det to år til neste gang og da snakker vi om Stortingsvalg. Da er det spørsmål om Støre kan reise kjerringa og få andre tall på gallup enn de bedrøvelige han har hatt det siste året. De høye prisene og økende bankrente taler ikke til Støres fordel.
De fleste forstår ikke at vi må seigpines når vi har 15000 milliarder kroner på bok. Joda, det er greit nok med inflasjonen og kroneverdien og alt det derre der. Vi hadde da matte på skolen, men, og det er et stort, men. Regnskapet for et land er et puslespill som skal balansere. Det er lett å få til i Norge som har så mange verdier. Vi snakker hele tiden om oljefondet, men den norske stat eier mye mer enn det.
Hvem tror du eier de fleste hus og hytter belånt til pipa i dette landet? Det er selvsagt bankene og hvem tror du eier bankene?
Støre deler ut i øst og vest, til Ukraina blant annet og er storkar når han reiser ut i verden med sin feite lommebok. Han spør oss ikke, han bare deler ut til kuler og krutt, ja til og med gamle F-16 jet-fly får luft under vingene når Støre sveiver dem i gang.
Han skal også ordne med forurensingen i verden og bygge 1500 vindmøller til havs. En utopisk drøm, men det er lov å drømme, bare det ikke går ut over Kari og Ola Nordmann.
Det er rart med politikerne i Norge. Så snart de får en posisjon skal de frelse verden og vi som sto der i avlukket og tvilte oss fram til en stemmeseddel, kan ikke gråte over spilt melk. Spist er spist og stemt er stemt.
Fotballen er rund
Bryr jeg meg om fotball?
Tja.
Bryr jeg meg om damefotball?
Vi tapte jo, mot Japan.
Treneren får så busta fyker.
Laget virket ikke særlig entusiastisk.
Det gjorde heller ikke treneren, verken før eller etter kampen.
Jeg nevner ikke navn.
Jeg bare sier det.
Damefotball er ikke noe for meg.
I alle fall ikke når det slenges med leppa både før og etter en kamp.
Kritikk må alle tåle når de stiller seg selv for hogg.
Men det må da være grenser også midt i et VM.
NRK gjorde så godt de kunne for å få dame VM til å høres og se ut som en «big deal».
Statskanalen gjorde en god jobb, men klarte heller ikke å skjule skuffelsen.
Nå er det herrelandslaget sin tur til å kvalifisere seg.
Det har ikke begynt særlig godt.
Norge er simpelthen ikke gode nok, vi har mye penger, men det er også alt vi har!
Bærekraftig fred i Ukraina?
(Leder skrevet med (KI) kunstig intelligens)
Som en AI-språkmodell har jeg ikke evnen til å forutsi fremtiden eller vite med sikkerhet når krigen i Ukraina vil ta slutt. Jeg kan imidlertid fortelle deg at konflikten i Ukraina begynte i 2014, da pro-russiske separatister tok kontroll over deler av Øst-Ukraina, etter Russlands annektering av Krim. Siden den gang har det vært mange forsøk på fredsforhandlinger, våpenhviler og diplomatiske forsøk, men konflikten er ennå ikke helt løst.
Den siste våpenhvileavtalen ble undertegnet i juli 2020, og selv om den har redusert kampnivået, er det fortsatt sporadiske oppblussinger av vold i regionen.Konflikten er kompleks og involverer en rekke politiske, økonomiske og sosiale spørsmål , samt involvering av flere internasjonale aktører.
Til syvende og sist vil en bærekraftig fred i Ukraina sannsynligvis kreve en kombinasjon av diplomatisk innsats, økonomiske insentiver og politiske reformer, samt en forpliktelse fra alle parter for å finne en fredelig og varig løsning. Det er umulig å forutsi nøyaktig når dette vil skje. men fortsatt internasjonalt engasjement og støtte til fredsarbeid vil være viktig for å bidra til å få slutt på konflikten.
De som gir blaffen……
POLITIKK ER IKKE LENGER HVA DET ENGANG VAR
De som klarer å gi blaffen i hva politikerne roter med og heller legger energien i sine egne prosjekter og drømmer, tror vi kommer lengst. Men vi er nokså sikre på at politikerne vil vi skal være opptatt av dem og deres «visjoner». De behøver stemmer for å beholde jobbene. Slik det ser ut på gallup nå, er det mange som må se seg om etter ny jobb i kjølvannet av kommune og fylkestingsvalget neste år.
Mange forsøker å leve av en plass i kommunestyret og en plass på fylkestinget. Det gir en liten årslønn, men noe lukerativt innkomme er det ikke. Dessuten er det flere og flere som ikke ser verdien av fylkestinget.
Hvor langt ned i «bøtta» kan Støre komme……
DET BLIR BARE VÆRR OG VÆRRE FOR HVER DAG OG FOLK ER FORBANNET
Er det virkelig vanlige folk sin tur nå Støre? Rentene stiger, jordbærene koster 60 kroner kurven, bensinen 24 kroner literen og folk drikker mindre melk.
AP er nede i 16 prosentpoeng på gallup. Det siste er at Støre i Debatten på NRK sammen med AUF skylder på Giske. Oh my God, er det mulig å trakke så dypt ned i sumpen. Bomme så bort i veggene på blinken.
Det er en katastrofe, men hva kan du vente når mer skatt og flere avgifter er regjeringens medisin for å holde økonomien i sjakk, og unngå høye renter og prisstigning.
I stedet for å bruke noen oljekroner som fortsetter å strømme inn i eventyrlige mengder, sender regjeringen en formidabel regning til det norske folk.
Støre og Vedum kompromisser med SV sin misunnelses-politikk og håper folk tror på regnestykkene, mens det ene bygge og samferdselsprosjektet etter det andre blir satt på vent.
Mange av milliardærene har jobbet dag og natt i årevis for å få til det de har og bør heller beundres for sin innsats og stå på vilje, ikke bli sett på som kjeltringer.
Det fine med Norge er at alle kan gjøre det, men bare noen få tar sjansen. På den andre siden, hvem fristes til å gjøre det, når regjeringen ser at du gjør det bra og grafser til seg av overskuddet kjapt og uforutsigbart.
Alle skal og må betale skatt, det er et slikt system vi har, men en Stat som grafser i folk sine lommebøker uavlatelig, er det få som stemmer på.
G.
I min fjord……
14.06.2022 I kamp mot solen, månen og solsystemet, samt vulkaner og oss selv, skal vi nå redde verden. Det er patetisk og helt borte i veggene at vi, et lite land med 5 millioner innbyggere oppunder Nordpolen skal redde verden med en rekke tiltak som går ut over hverdagen og økonomien til folk flest.
I Norge er det kaldt, mørkt og ofte langt. De fleste el-bilene går i beste fall 30 mil før de må lades. Vi leverer olje og gass til hele verden, og sannsynligvis vil vi gjøre det i 100 år til. Grunnen til at noen har råd til å leke seg med «det grønne skiftet» i stedet for å jobbe, er nettop oljen og gassen. Som fanatikere fra 1500 tallet prediker de om klimaendringer som om de vet noe vi andre ikke vet.
Det er ingen forskjell på flo og fjære i min fjord! Det flyter ikke plast over alt i min fjord.
Det er ikke varmere i sjøen enn det pleier å være i min fjord. Vi får like mye fisk i dag som vi fikk før i min fjord.
Det fryser is til å gå på år om annet i min fjord. Vi lyser etter krabbe og fisker hummer i min fjord.Vi setter garn og det slenger en fin sjøaure i blant i min fjord.
Morilden lyser bak båten om høsten i min fjord. Det tøffer fremdeles tresnekker i min fjord.
Folk drar fremdeles på badetur i min fjord.
Gegge
Sommeren er her
12.06.2022 Det er sommer, i alle fall på kalenderen, men gufset fra Moskva gjør at denne tiden som burde vært full av glede og solskinn for mange faller i skyggen av en krig, så meningsløs og borte i veggene tragisk at det er til å gråte av. En mann ved navn Vladimir Putin har en fiks ide om at Ukraina tilhører Russland. Derfor har han gått til krig og bomber landet sønder og sammen, med en ødeleggelsestrang bare syke mennesker har.
Hvem er det han tror han er? Gud? På et lite støvkorn i universet lager mannen et helvete og tror han skal vinne. Men hva skal han vinne?
Det kommer et oppgjør en dag når regningen ligger på bordet, når prisen for alle Putins ødeleggelser skal betales og han får en spade i hånden for å begynne på gjenoppbyggingen av alt han har ødelagt.
Den uvirkelige virkeligheten
03.04.2022 Det er fortsatt krig, det vil si krig og krig, russlands president Vladimir Putin vil ikke kalle det krig. Han har legt ned forbud mot å bruke ordet i russiske aviser. Russerne er nemlig i Ukraina for å ordne opp i en «spesial-operasjon», som for alle andre i hele verden minner om en krig.
Dette er selvsagt bare tull, men Putin har atombomber og de ligger der som et bakteppe og truer alt og alle om han ikke får det som han vil. Putin er ferdig. Han har vist verden hva han er kapabel til og blir avskydd, mer og mer for hver dag.
Vi kan selvsagt ønske mannen dit pepperen gror, men der han tråkker er det ingenting som gror ikke engang pepper.
Hva vil du vil Putin? Hva skal du med ødelagte byer, knuste familier, tragedier og elendighet, flyktninger og mesteparten av den siviliserte verden som ønsker ditt hode på et fat?
For sine meningers mot
08.03.2022 Snart ferdig med halve mars i 22. Det er krig i Europa. En gammel KGB offiser, ved navn Putin, har funnet ut at han skal reformere verden og tilegne seg landområder han via gamle historiebøker mener er sine, det vil si tilhører russerne.
Ukraina er et attraktivt land på veg mot vestlige tilstander, de vil gjerne være medlem av både EU og Nato, men det synes den russiske oligarken ikke noe om. Han vil gjerne bestemme hva folk skal mene og tenke. Dersom du ytrer deg mot den «offisielle» politikken i Russland, blir du satt inn! Tenk i 2022 å bli putta i fengsel for sine meningers mot.
Det er til å grine av og det gjør folk over hele verden, gråter over at en slik galskap kunne oppstå i vår tid. Men mot Putin nytter det ikke med tårer, de preller av som vann på gåsa, nei han forstår bare øye for øye og tann for tann.
Om enden på visa blir en sorti a´la Hitler eller Hussein, er ikke godt å si, men sannheten er at Putin ikke har mange venner igjen. Ikke engang seg selv!
Xi og Biden har rattet nå
17. november 2021: Ingen visste hvordan verden ville se ut i november, mange trodde pandemien ville være over når vi tenkte høyt ved påsketider. Men slik gikk det ikke i det hele tatt. Joe Biden har tatt over som president i USA etter Donald Trump. Kanskje like godt synes mange. Senest i går hadde han en prat med Kinas mektige mann Xi Jinping og de snakket i tre og en halv time. Høres ut som de fant tonen og USA er på vei tilbake som verdens mektigste nasjon. Verdens to mektigste menn, hadde mye på hjertet og uansett hvilket spill media»ønsker» skal foregå mellom Kina og USA, er det ganske sikkert fornuft og intelligens som rår, når to så mektige mennesker møter hverandre til en samtale om alt mellom himmel og jord.
Med sine forskjellige ideologier i oppdragelsen og ryggsekken, vil de to ha et kulturelt og annerledes syn på tilværelsen og menneskene rundt seg.
For mye hestemøkk i gatene i London
Selvsagt skal vi ikke legge ned oljeindustrien og selvsagt må vi se på den langsiktige verdien av å plassere vindmøller på land og ute i havet. Klimaspørsmålet er også en sak de lærde strides om. Sakte men sikkert vil og kan menneskeheten tilpasse seg, det viser også historien. Da hestemøkka holdt på å ta overhånd i Londons gater, fant vi opp bilen og problemet var løst.
Nå skal vi kjøre el-bil for å slippe ut mindre forurensende eksos, det er langt fram og det kan godt hende vi finner opp alternativt drivstoff på veien, som verken forurenser eller må lades opp hele tiden.
Norge er et lite land oppunder Nordkalotten, og det kan umulig være vår oppgave å redde verden ved å sage av den greina vi sitter på, med hysteriske ambisjoner om å være foregangsland.
Hvor naiv går det an å bli? En svensk jentunge er av media skjøvet frem som talsperson og frontfigur i klimasaken, (nå også som popfigur)! Hun har ikke mer greie på klima enn mannen i månen, men blir likevel brukt som gallion og mange lar seg narre til å tro at hun har noe å fare med, det har hun ikke.
Klimasaken har klamret seg fast og FN´s generalsekretær synes det er betimelig å rope et varsku til hele verden. FN er som kjent et pengesluk som stdig trenger påfyll og klimasaken begynner å bli en industri i seg selv, med fanatiske tilhengere og «belivers» som ikke har fanari om hva som foregår. De ser på oljen som holder liv i mesteparten av verden som den store stygge ulven, men de forteller oss ikke hva vi skal erstatte den med.
Klimahysteri igjen og igjen…..
Forleden ble det lagt fram en rapport om klima og landets redaksjoner gikk som vanlig amokk. Nå er det rett før vi går dukken alle mann. Verken solen eller jordens vulkaner har noen innflytelse på klima, nei det er mennesket som slipper ut så mye CO2 at jorden blir oppvarmet sakte men sikkert. Tempen har steget med 0,8 grader de siste 160 årene. Det blir våtere, villere og varmere, sier klimaaktivistene.
Selvsagt vil det ikke det! Klima har blitt en ny industri og vil vare en kortere periode, mange er allerede luta lei av hysteriet vi ikke kan gjøre noe med. De kjørte el-biler på begynnelsen av 1900 tallet også, men det kokte bort i kålen. Vindmøller over alt vil stå der som symboler på politikernes naivitet og ambisjoner om å redde verden. Er det ikke bedre vi begynner å leve livet, i stedet for å la oss skremme av klima-industrien som gjør hva de kan for å få oss til å tro på deres teorier om global oppvarming og verdens undergang. Hva med istiden? Hvorfor hadde vi den?
Og hvorfor skal vi her oppe under nordpolen gjøre forandringer som forringer livskvaliteten, når det har null effekt på klima og ingen bryr seg katten likevel. Folk flest vil ikke bli hundset med av verken Grønt eller Rødt.
Ikke fatter vi at noen tør stemme for forandringer, når vi har det så godt som vi kan ha det. Never change a winning team, heter et gammelt ordtak.
Prisene i været!
Bensinprisen har vært skyhøy i senere tid. Vaker rundt 16 kroner literen, døgnet rundt. I går hamstret folk trelast, fordi det er bebudet at prisene skal stige. Obs hadde ikke «en fjøl» igjen på slutten av dagen i går. Folk hamstret som gale og stakkars de som har terrasse på gang. Flere går ut i avisen og forteller at de reduserer planene og kanskje legger noe på is. Det går ikke an å doble prisene på den måten og skylde på barkebiller i Canada. Se dere rundt, hele Norge er overgrodd av skog. Det er bare å ta ut tømmer, markedet er enormt.Er skogbrukerne blitt late, eller skal de spare skogen til en regnværsdag? Aner vi en politisk emmen smak av hele saken
Håpløs evig krig om tvil og tro
Forøvrig driver noen krig i Midt Østen. Bombene faller, bygninger raser sammen og folk mister livet. Det hele er fullstendig meningsløst, fordi Iran, hovdsponsor til Hisbolla, har en fiks ide om at Israel ikke fortjener å eksistere.
Turbankledde gamle menn med skjegg, ofte kalt mullaer, sitter og drar egne konklusjoner om hvordan verden bør se ut, de er ikke engang valgt. Håndkléhodene som noen kaller dem, tror på en rar gud som velsigner halshugging, steining og voldsom kvinneundertrykking, til tross for at det er kvinner som setter menn til verden.
– Uff nei, klyster er noen dritt, sa salige Rolv Wesenlund, men religion er ofte også noe dritt, spesielt når den blir fanatisk og børster støvet av gamle bøker, der de følget det som er skrevet bokstavelig og påstår det er forfattet av en barmhjertig gud.
Det begynner å røyne på
27.04.2021 Selvsagt er folk lei, drittlei, for å si det mildt. Pandemien har vart mye lenger enn noen hadde trodd og løsningen sitter mye lenger inne enn noen kunne forestille seg. Det er duket for psykologi. Hva har pandemien gjort med oss? Finnes det noen «normal» å komme tilbake til? Nei, selvfølgelig gjør det ikke det! Men kanskje en ny «normal» som minner om den gamle.
«Tilsynet for høg moral«
21.03.2021 Neste søndag er det Palmesøndag og da er påsken i gang, med alt den innebærer av påskemorgen som slukker sorgen og oppstandelsen og livet. Det har ikke vært så mye religion under pandemien. Vi er som vanlig overlatt til oss selv, men kan alltids håpe at en barmhjertig gud vil gjøre slutt på elendigheten.
Haugesund har aldri vært i en by full av fart og fres, til det ligger for mye genetisk folkeskikk i lemmene til folk. Vi feirer litt om sommeren, men det tar aldri av.
Nå er vi stengt ned, de fleste butikker og utesteder har satt kroken på døra.
– Ta en pils hjemme på terassen i hufseværet og kom igjen når pandemien er over. Vi vet ikke hvor, vi vet ikke når, men håper Europa åpner seg igjen en vakker dag.
Hold deg til regelverket og tell etter hvor mange dere er når du spiser sushi, ellers kommer Dagbladet og NRK og tar dere. De representerer tilsynet for høy moral, drikker neppe bare altervin og smella Marie Simonsen går aldri i så korte skjørt som fru Johnsen.
Er vi rett og slett altfor gode?
08.03.2021 Vi vinner «alt» i ski VM. Vi er rett og slett for gode. De andre nasjonene som er med blir statister. Interessen for å se voksne kvinner og menn gå på bortoverski på TV er sterkt minkende.
Therese Johaug vinner det ene skirennet etter det andre gjennom hele vinteren, enten det foregår på Ringebu eller i Obersdrof.
Det blir vanskelig å opprettholde entusiasmen, det går en grense for vår egotripp.
Typisk norsk å være god, sa tante Gro i sin tid, hun fikk rett. I langrenn er vi best i verden. Riktignok er det en av verdens minste idretter, men likevel, NRK går berserk og gjør hva de kan for å hjernevaske oss til å tro at det er en verdensidrett og fremdeles «big deal». Tross alt vokste vi opp med Grønningen, Eggen, Ellefsæter og Brå og trodde det skulle være sånn til evig tid.
Men alt forandrer seg, til og med skisporten og der er vi nå.
Vi blir ikke bedre og bedre fordi vi trener så mye, vi blir bedre og bedre, fordi færre og færre har sansen for skirenn med nummer på brystet og hoppende padling i oppoverbakkene.
Det er bare å erkjenne, hjelper ikke at NRK har desperate sendinger og pressekonferanser der alle skal sitte og spå hvordan det vil gå.
Det er ikke det, vi elsker å gå på ski, når solen skinner og føret er godt, med appelsin og Kvikk Lunsj i en fonn. Vi trasker i vei på felleski og smører oss inn med solfaktor. Blir brune! Mye prestisje om du har fått farge i påskeferien.
Når vi kommer tilbake til hytta, snakker vi om hvor vi har gått og drar fram Yatzyblokka, mens det brenner i peisen og ertersuppen puttrer. I dag med pølsebiter. Bøker, ukeblader, aviser, iPad, firkløver og marsipankyllinger, Cola, Pepsi og Solo. Gutta må selvsagt ha en iskald en, potetgull og peanøtter, Kinasjakk, Monopol eller Hatt over Hatt, et gammelt Ludo som mangler brikker og Stigespillet, Gnav og Svarteper. Kosefaktoren er på topp.
En skitur gjør godt, selv om prisen er gangsperr og ømme muskler, men samtidig renser den både kropp og sjel. Akkurat det med sjelen er kanskje opp til hver enkelt, men det er den som føler velværet når fjelluften har satt seg i ånden.
Om været tillater åpnes nye bøker, krim kjøpt etter terningkast på tilbud hos Ark i påkommende tilfeller.
Sene kvelder strømmes og avsluttes med filmen alle har sagt dere må se, men smaken er som baken, delt i to og anbefalinger er sjelden spot on.
Rødgrønt eller blågrønt?
Senterpartiet, det gamle bondepartiet, er ute på gyngende grunn, etter at gallup har ført partiet opp på de store høyder. Større enn Arbeiderpartiet! Problemet er at Senterpartiet ikke har tatt standpunkt til noe som helst, beveger sine meninger etter vinden og nekter å svare på aktuelle spørsmål! Latterbomben Vedum viker unna når han blir spurt om klimasaken. Klart han skal oppfylle Paris-avtalen, men det er måten. Alle bøndene som stemmer Senterpartiet har verken el-sykkel eller el-traktor og ikke vil de ha det heller. Anleggsmaskiner går ikke på luft, de må ha diesel, og skal det svare seg, kan de ikke betale 20 kroner literen.Hele distriktsnorge er avhengig av bil for å komme seg rundt til de mest nødvendige og dagligdagse ærend. Dette vet Vedum og derfor må han manøvrere med kløkt for at ikke alle stemmene han har kapret fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og småpartiene skal falle tilbake der de kom fra.Spørsmålet er også om Vedum er rødgrønn eller om han hører til på den blågrønne siden. En regjering av Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet kunne blitt kraftige saker.
Godt nytt vær!
Akkurat nå er det minusgrader og vinter i byen. Du må kle deg godt med lue, hansker, skjerf og støvletter. Et lite lager av ved kommer alltid godt med om vinteren skulle vare. Den gjør vanligvis ikke det.
Vi er bedt av Erna om å holde oss hjemme i 14 dager, for å gjøre en innsats mot coronasmitten som herjer. Det passer fint med vinterkulden, vi hadde holdt oss inne uansett. Vi får spist ut av kjøleskap og fryseboks og gjør ting i hjemmet vi har tenkt på lenge, men ikke har summet oss til å få gjort.
Etter at vi la julen bak oss, ser vi fremover på et liv uten Donald Trump, på et liv der Xi i Kina kan få mer innflytelse og Kim i Nord Korea sender opp flere raketter. Putin styrer Russland som han vil og Boris Johnson i England må spise rosenkål alene, etter at Storbirtannia trakk seg ut av EU.
I Norge er det valgår, derfor blir det mye debatt og retorikk på TV og avisene og nettet vil flomme over av gallupgallup i øst og vest. Det store spenningsmomentet er om Senterpartiet vil holde stand og etablere seg på over 20 prosent, samtidig som småpartiene må kjempe en strevsom kamp mot sperregrensen. Om Fremskrittspartiet kan finne seg selv igjen, er partiet en viktig faktor i det politiske bildet. SV har sin radikale menighet her i landet på mellom 5 – 8 prosent. De lever av å mene det motsatte, etter marxistiske prinsipper og det samme gjør gladkommunistene i Rødt.
Det blir julere og julere
Det har vært drittvær lenge, og korona enda lenger. Vi er lei, utrolig lei av å våken opp av klokkeradioen og det første vi hører i nyhetene er hvor mange som er smittet og hvor mange som er døde, hver eneste dag ut og dag inn. Det er som om vi skal skremmes i gang med dagen.
Gladmeldingen er at nå har vaksineringen begynt mange steder i verden. I Haugesund trolig i romjulen.
På DAB radioen har «Ò helga natt» dundret døgnet rundt i flere måneder allerede. Butikkene har vært julepyntet så lenge at selv plastrærne har begynt å drysse.
Om julen bare er noe vi har funnet på, for å korte den lange vinteren, eller om Jesusbarnet virkelig ble født på den tiden, er det bare gudene som vet, men julen er like kjærkommen hvert år uansett. Selvsagt er det noen som hater julen, men de fleste liker den og gir etter for rike tradisjoner med stille dager og fred i heimen, deilig mat, julenisse i tøfler og presanger av en annen verden.
Etter jul pakkes pynten og stæsjet ned i pappesker og teipes på loftet til neste år. Dette er øyeblikket da fru Ingebrigtsen begynner på den obligatoriske slankekuren, som hvert år blir forstyrret av restene etter julen. Marsipangriser, delfiakake, boksene med julekaker, den store twistposen fra tante Ragnhild og gigantiske melkesjokolader.
Det er lov å håpe
Verden har begynt å bli vaksinert, men smittetallene er høye og intensivavdelingene i Sverige er fylt til bristepunktet, men de vil ikke ha hjelp av Norge. De svenskene, de svenskene, med Bokløvstilen, Bjørn Borg og Volvo, med vegetarboller og potetstappe på IKEA, Alfred Nobel og så mye innvandring at det har blitt knåve, men innrømme det aldri i livet. De vil helst klare seg selv. Den gamle stormakten i Europa med grevskap og monarki fornekter seg ikke.
Vi reiser ikke til Strømstad på Harry-handel for tiden. Det er for mye korona og karantene til det. Svenskehandelen på grensen har stoppet opp. Vi må klare oss med det norske, dyrt som fanken, men det får våge seg for en stund.
Tilsynelatende rusler og går det i gode gamle Norge, vi er ikke hardt rammet og er nokså lydige når regjeringen gir råd om oppførsel i meter og antall mennesker på fest.
Snart er det vaksine å få. La oss håpe den virker og at vi om ikke altfor lenge igjen kan dele ut klemmer til de vi bryr oss om og nærme oss en hverdag slik vi ønsker den full av drømmer, lengsler og spennende eventyr.
Nå er det på tide å få ut fingeren!
Boris Johnson har begynt å vaksinere. Hva venter vi på? Den forløsende medisinen er alfa og omega for å få slutt på pandemien som på mange måter holder hele verden i sjakk.
Vi forbanner, vi fortviler og vi kan ikke forstår hvorfor vi må vente så lenge. Egentlig har vi ikke tid! Det haster med å få verden igang igjen og selv om ingenting vil bli som før, vil alt gå seg til med tid og stunder. Klart verdisynet er endret, klart vi har lagt om stilen og klart vi har litt andre ting å snakke om. Sene kvelder og korte netter har trigget hjernen av ren utmattelse inn i et slags koronamodus, preget av sirkus USA og sær norsk politikk for spesielt interesserte.
Det er på tide ¨si noe om «galskapen» som rår….
Deter koronapandemi i verden. Det er alvorlig og mange folk blir smittet, en del blir syke og noen dør. Nå er vaksine,»rett rundt» hjørnet, ja noen snakker om dager, andre om uker, men det skal mye vaksine til for å dekke behovet som er enormt, milliarder av doser må lages og produksjonen er i full gang, men det kan ta litt tid. I mens kan politikerne åpne opp stenge ned og forsøke å stoppe smitten ved hjelp av munnbind, restriksjoner på bevegelsesfriheten, stengte barer og alle andre steder hvor folk støter på hverandre som treningsstudioer, svømmehaller, kinoer, fotballkamper med mer. Ingen skjenking av alkohol etter klokken 22, vask hendene, hold avstand og nys i albuen. Hvem hadde trodd at noen slikt kunne hende i vår moderne verden, der nesten alt er mulig?
Nå er virksom vaksine i produksjon og verdens befolkning kan trekke et lettelsens sukk. Det blir en ordning, om enn ikke så brått!
I mellomtiden får «Trumpen» komme seg ut av Det Hvite Hus på en anstendig måte og Joe Biden overta presidentembetet som seg høver og bør.
Trumpedump
Da er det presidentvalg i USA. Alle andre statsminister eller presidentvalg bryr vi oss katten i og hadde sikkert gått og lagt oss om det ikke var for Donald Trump. Motstander Joe Biden bryr vi oss mindre om, vi kjenner ham ikke. Gjorde lite av seg om visepresident, og har heller ikke imponert i valgkampen. Han er ingen ungdom lenger og det er heller ikke Donald Trump. Ronald Reagen var heller ingen ung mann da han ble valgt til president, men gjorde en utmerket jobb og huskes som en av de store presidentene i landets historie. Alderen betyr ingenting så lenge helsa holder når det kommer til presidentjobben i USA.
Åt skogen
Leter stadig etter det gamle «bildet» av verden, slik det så ut i fjor, før koronaen forandret alt og vi oppdaget at lite var til å kjenne igjen i «det nye bildet».
De fleste flirene har stivnet og destruktive tanker om en lite forutsigbar fremtid legger bånd på kreativiteten til hverdagsfilosofene.
Stigning i smittetallene blant unge voksne. Smittesporingsarbed er komplisert og krevende. Unge får ofte milde symptomer. Unge kan smitte andre uten å være klar over det. Husk avstand på en meter, unngå store forsamlinger og vær forsiktig med alkohol. Nå kan alle som vil teste seg. Coronatesting er gratis og svaret får du etter to dager på nett. Slik du gjør med alt annet om du spør Mr. Google.Skolene starter på gult nivå. Barn får mildere symptomer, i det hele tatt er det få meldinger om smittede barn.
Vi skal ikke håndhilse, men hilser med albuen. Anbefaler ingen å bruke kollektivtransport. Buss, trikk, bane og tog. Ta på maske om du må! Vask hendene og husk på meteren. Kommunene skal teste 5 % av befolkningen hver uke.
Hvorfor må man ønske nye studenter velkommen med øl og fest og baluba?
Hva i all verden er vitsen med disse fadderukene? Er det ikke bare å gå i gang med studiene og få seg en utdannelse. Festing og halloi kan de gjøre når de har vist at de duger til noe. Hvorfor alle den drikkingen? Er studiene blitt en heidundrende fest, der studentene bare møter opp til forelesninger når de er fyllesjuke og ikke orker mer øl.
Dette bærer lukst åt skogen, sier svenskene og har kanskje rett.
Alle som kommer til Norge bør og skal testes!
Mars
Hvor speisa skal vi bli? Elon Musk vil til Mars, ja han vil fly folk til den røde planeten og be dem bo der i overskuelig framtid. Ja, noen sier de ikke har tenkt seg tilbake til jorden, men vil bli marsboere.
Dette høres ut som tull. Klart det må være mulig å reise hjem igjen, om det viser seg at Mars er et utrivelig sted. Alle eventyr er spennende til å begynne med, men etter en stund kommer hverdagen dundrende med sine trivialiteter. 12 mann spaserte på månen før vi fant ut at det ikke var noe der. Joda vi kan bygge et hotell med spa og bar på fru Luna, men det har vi allerede her på jorden.
Om det er mulig å lage Mars om til en levende planet, skal være usagt, men lite sannsynlig spør du meg. Noe må vi finne på, og noe må vi gjøre for å skape utvikling. Kanskje vi heller burde løse utfordringene vi sliter med her på jorden, i stedet for å «flykte» til en annen planet.
Det er hva det er!
En saftig leder i disse korona og Trump tider bør inneholde freske fraspark, slik Kjell Aukrust kalte det i Flåklypa Tidene. Hver eneste dag må vi forholde oss til koronatall, som i og for seg blir mer og mer uinteressante, ikke fordi vi ikke bryr oss, men fordi det forkuseres på antall smittede, i stedet for å telle hvor mange som blir syke eventuelt friske. Det gjør jo ingenting om folk blir smittet, så lene de ikke blir syke likevel.
Nok korona for i dag. La oss heller se litt på Hviterussland, der en mann har satt med makten i 26 år. Europas siste diktator blir han kalt.
Nå ser det ut til at folket vil ha ham vekk, til fordel for et nytt regime med kontrollerte valg og demokrati, men gamle, korrupte, diktatorer er en seig materie og ikke så lette å bli kvitt.
I USA forsøker Demokratene å kvitte seg med Donald Trump, og kaller ham all den dritten de bare klarer å slenge ut om en politisk motstander. Det krangles hver dag om hvem som sa hva og hvem som ikke hadde sagt det motparten påstår de hadde sagt. Det graves opp gammel møkk og blir laget nummer av ting som ble sagt eller gjort, lenge før noen av kandidatene engang var påtenkt som president. Hvem har ligget med hvem? Hvorfor drikker ikke Donald Trump? Demokratene er bekymret, han begynner å bli presidentaktig. Etter 4 år i Det Hvite Hus begynner han å få taket på det? Sittende presidenter blir som regel gjenvalgt. 3. november skjer det, da er det valg og hele verden sitter ringside. Vi gleder oss.
Klippe klippe
Det er et sabla liv, sa naboen alltid da han slo plenen med en gammel sløv håndklipper fra Husqverna. Siden har den motordrevne klipperen kommet også med drift, slik at plenklippingen går som en lek. I disse «grønne» tider har også batteridrevne klippere kommet på markedet, verken gode eller effektive. For sikkerhets skyld har teknologene også funnet opp den sjølgående klipperen som holder plenen nede hele sesongen. Kjører seg fast i blant, men er ellers meget effektiv.
Med gevær og bart
I 26 år har den gale diktatoren i Hviterussland styrt landet. Ikke pent og pyntelig med rundt hånd og til velbehag for innbyggerne. Nei, med hard hånd og trusler. Folk er luta lei av diktatoren. Nå vil de ha ham bort, enkelt og greit. Han har sittet altfor lenge. Forleden dukket han opp med gevær og truet alle som hadde møtte opp i demonstrasjonene.
Mannen er tydeligvis gal og lider av samme syken som andre diktatorer vi har sett her i verden. Totalt blottet for sosial sympati og med en innstilling til sine medmennesker som var vanlig blant de som styrte for flere hundre år siden.
Vi ser det samme i Iran.
Bomber og granater
Det finnes nesten ikke ord. Om noen tente på eller det eksploderte av seg selv vet ingen enda. Ikke desto mindre smalt det i Beirut havn og la stor bebyggelse øde. Libanon er et land som var eller er på randen av konkurs og den gamle storhetstiden er historie. Verken styre eller stell har orden på tingene og korrupsjonen er gjennomført fra topp til bunn.
Nå trår hele verden til for å hjelpe, og det skulle bare mangle. Nå håper vi hjelpen kommer alle til gode, og ikke bare de som er previligert fra før.
Penger snakker et eget språk i midt Østen.
Kan vi bare gå på vent
Det er flere måter å takle hverdagen på i denne hersens korona krisen. En av dem er å slå av TV, en annen er å ta for seg av naturen og heller gå en tur i stedet for å sitte inne med Ipad og det som verre er og la seg underholde av ørkesløse nyheter, eller like langtekkelige serier, laget i en tid da vi trodde vi var uovervinnelige og hadde hele verden i vår hule hånd. Men slik er det altså ikke. Vi er sårbare og kan settes ut av et lite virus. Det er ingen hjelp i å finne en synder i Kina, nytteløst med all verdens synsing. Det eneste som hjelper er at viruset dør ut, eller at vi finner en medisin som virker og som alle kan få så snart som mulig.
Ventemodus er ingen blivende tilstand, men det er der vi er akkurat nå, med munnbind og tvil.
«Slauren» benytter anledningen
Vi er vitne til et slags opprør om dagen og det er de notoriske bråkmakerne lager bøljer som vanlig. De har ingen respekt for smittefaren som på langt nær er over. Det siste er at de vil rive ned statuer av historiske personligheter. Vi som ikke har samme hangen, synes dette minner om total mangel på respekt for historien.
I det hele tatt har mannen som mistet livet under en arrestasjon i USA fått så mye oppmerksomhet at det mangler sidestykke. Selvsagt meget uheldig at noen mister livet på den måten, og det skal ikke skje, enten man er svart eller hvit, men derifra til å gjøre en «notisk kjeltring» om til martyr og helt, er å dra hele historien langt ut av sine proposjoner.
Men «slauren» bryr seg ikke så lenge de kan lage bråk og hause opp andre til å tro at det de driver med er en berettiget og rettferdig sak. Men ikke skjønner vi hva plyndring av butikker og rasering av gater og streder har med rasisme å gjøre?
Milliarder og brun lapskaus
Jeg forstår grafer og tall, jeg vet hva de snakker om på TV, permitteringer og konkurser, milliarder i tiltak, innesitting, venting, kaffe, hjemmebakt brød, brun lapskaus, så mange syke, så mange har takket for seg, så mange smittet, så mange har blitt friske. Mange land har møtt veggen, men mange er også på bedringens vei igjen. Det er kanskje lenge til alt vil bli som før, om det noen gang blir det, men folk jeg har snakket med er fulle av håp og sier de har tro at alt vil ordne seg til slutt.
Vi liker det lite, men vi må akseptere, ja vi er pokka nødt til å erkjenne, dette er ingen vanlig dugnad, det er et nødvendig onde! Vi vil bli kvitt denne hersens koronavirusen, har ikke tid til å vente, vi må gjøre det nå. Har kostet mange penger, mange tårer, mye forbannelse og det er fristende å være bølle, men kan ikke, fordi det vil gå utover andre og oss selv til slutt.
Flyene står på bakken, hotellene står tomme, selv Stordalen er deprimert. Spania er stengt, Danmark har åpnet igjen. Norwegian sliter med å få luft under vingene, men letter ett og annet fly. Selvsagt er de konk, men Staten holder liv i dem, akkurat slik de gjør med SAS.
Ta ferien i Norge sier de. Kjøp bobil og rall rundt på trange norske landeveier. Det finnes alltid en Rema butikk og en bensinstasjon i nærheten, der du kan bunkre det du trenger. Så kan du sitte under myggnettet i kveldingen og nyte en pillekvint sammen med folk i andre parkerte bobiler og prate om hvorfor livet er så jævla godt som det er, på tross av virus, dyre dråper fra vinmonopolet, høye skatter, avgifter, blodpriser og janteloven.
Pinse, den «ukjente» høytiden
Det er uvanlig mye snø i fjellet i år, nesten som i gamle dager. Før i tiden ble det arrangert blomstringsrenn i juni ved Solfonn Hotell, med blant andre de beste norske kvinnelige alpinistene.
De fleste har ikke peiling på hva pinse er eller hvorfor vi feirer med røde dager på kalenderen og ferie på hytta ved fjorden. Vi har hele livet tatt imot den ekstra fridagen, mandag 2. pinsedag, med takk, enten vi ble værende i byen eller har nytt tilværelsen i naustveggen.
Her er forklaringen:
Pinsen, som er den tredje av de store kristne høytidene, kommer 49 dager etter at Jesus sto opp fra de døde på påskedagen. Pinsen faller på den 50. påskedagen eller på den syvende søndag etter påske. Navnet pinse kommer av det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Pinsen regnes som kirkens fødselsdag, for det var i pinsen Den hellige ånd kom til disiplene og ga dem styrke og ord slik at de kunne gå og fortelle om Jesus.
Pinsen, blir også, med rette, kalt den «ukjente» høytiden.
Vi føler en lengsel

Dagene er fremdeles preget av koronavirus, som demper sinnet og gjør oss litt mer deppa enn vanlig. Vi er ikke redde, bare engstelige, vil ikke at det skal blusse opp igjen, derfor holder vi avstand på meteren, nyser i albuen og gir ingen klemmer. Vi ser hverandre i øynene og føler en lengsel etter det gode gamle, det med et klapp på skulderen, et lite kyss på kinnet, eller et håndtrykk uten angst.
Kanskje litt flere biler på veiene, men langt fra «normalen», bensin 12 kroner literen, softis i varmen, kanskje ei pølse med alt, men lite tyder på at Norge har åpnet opp. Vi skal «seigpines» en stund til. 400 000 arbeidsledige i Norge, 30 millioner i USA og det stunder mot presidentvalg.
Blir sannsynligvis Joe Biden mot Donald Trump. Her hjemme håper Jonas Gahr Støre at han skal bli statsminister etter valget i 2021. Nå handler det om makt og retning. Skal vi velge den røde sosialistiske veien, eller den kapitalistiske blå? Pampevelde eller folkestyre?
Vi er rike på penger og natur, men noen ganger en smule fattige i ånden her i landet og tar sjelden et oppgjør med ideologien og selvtilfredsheten.
Det ligger unormalt mye snø i fjellet fremdeles og faren for flom er overhengende.
Krøtterstier og avlegs alkoholpolitikk!
Røde pølser, kartofler og en lille en, har i alle år stått på nordmennes meny i Danmark om sommeren. Vi elsker å dra til Kongens by og nyte den danske friheten, den lille forskjellen på å handle brennevin i kolonialbutikken på hjørnet, uten å gjøre noe nummer av det.
Vi må gå på Vinmonopolet og stå i kø, gå eller kjøre ens ærend for en liten knert. Vi er ikke betrodd å kjøpe vin eller brennevin i dagligvarebutikken, vi er ikke kvalifisert, vi er ikke voksne nok til å styre vårt eget forbruk av alkohol, Staten må passe på oss, og holder prisene skyhøye slik at vi ikke går over styr med skapene fulle av brennevin.
Svenskene holder også på med dette barnslige tullet, og det er sannsynligvis Kristelig Folkeparti som holder liv i filosofien om at høye priser og vanskeligere tilgang senker forbruket.
I Tyskland er det fritt fram, ja til og med fri fart på enkelte motorveistrekninger. Det går utrolig bra, selv om det oftere og oftere blir anbefalt 130. Her hjemme kjører vi 60-70 og 80. Veiene tåler ikke større fart siden de følger gamle krøtterstier og kjerreveier.
Vestlandske fjorder og hardingfelegnikk
I dag er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. Det feires i «koronatåken» med brask og bram. Norge skal åpnes opp i nær fremtid, fotballen skal igjen rulle og livet vil sakte men sikkert gli tilbake til «normalen».
Så spørs det hva nedstengningen har gjort med oss. Har vi fått en annen innstilling til verdiene, har vi mistet lysten på utenlandsreiser og vil heller la oss sjarmere av hardingfele og Geirangfjorden. Vil flere dra på pilegrimstur, eller traske over de norske fjell og vidder med ryggsekk telt.
Blir det bobil og sykkelturer i hele sommer. Badeturer i vestlandske fjorder, med bål i stranda.
Storbritannia sliter. Økonomien har ikke vært så dårlig på 300 år. Der blir det snart hest og kjerre igjen, skal vi tro media. Bildet males så svart at det går nesten ikke an.
Media mesker seg i elendighet og rakker ned der de kan på høyresiden av politikken over hele verden. Spesielt Donald Trump bruker mye energi på å dementere fake news i media.
Korona, korona…..
Vi har korona. Økonomien i verden er ute og kjører. Flyplassene er fulle av fly, men motorene er dekket til. Det blir ikke luft under vingene i dag heller.
Vårt eget flyselskap Norwegien ble reddet av gongongen. i dag og unngår konkurs. Nå skal alle kluter settes til for å få selskapet opp i luften igjen på vei til spennende destinasjoner både i Europa og USA. Vi gleder oss!
Sommerferien vil foregå i Norge. For de som har hytter, ved fjorden eller i fjellet, for de som har bobil, langs veiene, og for de som har telt med seg, ja da blir det liggeunderlag og sovepose med myggnetting og kaffe fra svartkjelen. Det kan bli trivelig mange i fjellet.
Det kommer dager etter denne!
For en stund siden:
Men hvordan de blir er det ingen som vet. Det ble en slags påske likevel, kanskje blir det også en slags 17. mai? Vi lever i håpet, mens vi sitter frivillig i karantene og venter på en ny vår.
Det er utrolig stille i gata om dagen. Bare turgåere med kurs for Kyststien vandrer forbi med god avstand. Vi er lydige, lytter til gode råd fra helsemyndighetene. Luften er den samme, havet like blått og solen skinner som aldri før, på tross av det forbannede viruset!
Pølser og pinnebrød over bålpanna skaper stemning og minner oss på at vi går mot sommer igjen. Men hvilken sommer?
Ingen selvfølger her i livet…….
Det er greit nok, vi har overlevet mange syker. Asiasyken var en av dem. I dag kostet oljen 36 dollar for et fat. Det er billig. Ikke bra for Norge. Vi taper penger på hvert eneste fat. Virus og dårlig politikk surrer det til for verdensøkonomien og kaster oss alle ut i spekulative tider, usikkerhet og nervøse markeder.
Vi er sårbare, har riktignok mange penger «på bok» i eiendommer og aksjer, men oljefondet kan ikke kjøpe oss fri fra dårlige tider og et uregjerlig virus.
Men dersom det begynner å gi seg, om Xi har fått has på det i Kina, er det gode sjanser for at Korona også vil «fordufte» her i Norge. Kanskje det er vår og varme i luften som skal til? En vaksine er sikkert også på vei og da vil frykten minke. Men verden vil aldri bli den samme etter Korona, vi har fått oss en vekker, en reminder om at vi er sårbare. Livet er skjørt og ingen selvfølge for noen.
Good times, med bitter ettersmak
Oljeprisen synker, nærmer seg $ 50 tallet igjen etter en lang tid med stabil pris på midten av $ 60 tallet. Årsaken kan være at ting har roet seg mellom USA og Iran og en generell pause i urolighetene i Midtøsten forøvrig.
Men vær trygg, det blir mer bråk.
Demokratene slåss for livet for å få has på president Donald Trump, men ser ikke ut til å klare det, samme hvor mye de roper riksrett og rakker ned på ham.
Vi har kanskje aldri hørt maken i historien.
Motstanderne må heller belage seg på 4 nye år med The Donald som POTUS og kanskje konsentrere seg om å finne en skikkelig presidentkandidat til valget i høst.
Gledelig at Kong Harald er friskmeldt igjen.
Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen!
Til stor undring og forskrekkelse for mange, kom Knut Arild Hareide og Abid Radja inn som statsråder i Ernas mindretallsregjering.
Trodde Hareide skulle gi seg med politikk og at Abid hadde mer å lære. Men nå er det engang slik, og Ernas mindretallsregjering skal manøvrere godt om de vil unngå alle skjærene i sjøen.
Så lenge de ikke provoserer Fremskrittspartiet sitter regjeringen trygt.
Grunnen til at de finnes
Den eneste grunnen til at MDG og bompengepartiet finnes er oljevirksomheten. Uten den ville ingen hatt råd til å drive slik slaskepolitikk som Une Bastholm og de andre fanatikerne, som tror at verden bare dreier seg om dem og deres sære interesser.
Rødt kan bare eksistere i gode tider. De er en hån mot demokratiet og har så sære interesser at de bare får stemmer av gamle raddiser og grønne ungdommer uten verken innsikt eller dybdesyn.
Oslo, vår hovedstad, er en splittet by som mer og mer fremstår som en pøl av våre nye landsmenn og grønne syklister fra NAV.
Nå skal Vy gå fire ganger om dagen til og fra Gøteborg. Vi lurer nå litt på hvorfor?
Ensomt med verdens beste kommunikasjon
Det har vært mye pest og mange plager i fortiden. Menneskeheten har alltid måttet slite med sult, sykdom, fattigdom og krig, men nå, av alle ting, må vi lade geværene mot en ny livstruende fare, nemlig ensomhet.
Ironien er at vi kanskje aldri hatt så mange måter å kommunisere på med venner og familie som i dag. Menneskeheten har bedre mulighet til kommunikasjon enn noen gang. Før i tiden måtte vi banke på hverandres dører og bli invitert inn til en kopp kaffe for å få en prat. I dag flommer cyberspace over av all vår virituelle kommunikasjon, likevel er vi ensommere enn noen gang. Det er litt rart, er det ikke?
Mer og mer lukker vi oss inn i en digital verden med våre personlige duppeditt i lomma. Der er på skjermen det foregår, virkeligheten rundt oss er ikke så nøye lenger. Vi må følge med, kanskje dukker det opp noe nytt, noe spektakulært vi går og venter på, uten å vite hva det er.
Internett er en fantastisk oppfinnelse og selv om vi har hatt det i flere tiår, slutter vi ikke å bli fascinert. Vi drømmer om det store loddet, den fine bilen, den store reisen, huset i syden og det gode liv, som om det en dag skal hoppe ut av duppeditten og bli til virkelighet. Duppeditten er vår trøst og vår venn i ensomheten, derfor er livet best når vi er online, og kan surfe og zappe i cyberspace.
Valgets kvalmer
Hva med litt mer guts og noen visjoner? En oppsummering av den politiske situasjonen i Norge er ikke bare plankekjøring. Vi kan ripe litt i overflaten og slå fast at Erna fortsetter som statsminister og Listhaug er tilbake på Stortinget som vanlig mening, etter å ha trukket seg som justisminister for å redde regjeringen.
Hareide fra Bømlo, med selvkomponert dialekt, trakk i noen tråder under prosessen med Listhaug, men noen store sprell turde han ikke å gjøre, derfor ligger partiet hans og vaker rundt sperregrensen fremdeles.
Jonas Gahr Støre trodde kan kunne bli statsminister dersom regjeringen gikk av på et mistillitsforslag, men satt igjen med lang nese. Det er ikke så lett å velte Erna av tronen, hun er både dyktig og erfaren. Nei, Støre må nok vente til neste valg, dersom han fortsetter så lenge, mange hvisker om at han vil måtte vurdere sin plass, dersom ikke Arbeiderpartiet får fremgang på gallupen.
Fremskrittspartiet gjør stor fremgang på alle meningsmålinger etter Listhaugsaken og partiet har fått tusenvis av nye medlemmer. Fortsetter det slik, blir Fremskrittspartiet like store som AP. Dersom ikke Jonas Gahr Støre & Co snart begynner å dra noen store politiske visjoner som appellerer til folk, går toget.
Ingen er tjent med at landets ledere krangler og slenger dritt om hverandre. Nordmenn liker fred og fordragelighet, vi liker å være best i verden på ski og skøyter og vet at vi aldri kan bli det i fotball.
Stortingsrepresentantene er valgt av folket og burde heller spre trygghet, inspirasjon og fremtidstro, i stedet for å stå på talerstolen og bjeffe.
Vi er verdens rikeste land og har en fantastisk veloppdragen befolkning som jobber og står på, dag ut og dag inn, vi har snart 10 000 milliarder «i banken» takket være oljeindustrien og de aller fleste har det rimelig bra , mange har det veldig bra.
Nå er det på tide å gå tilbake til tegnebordet og dra noen skikkelige nye streker, ikke sånne moralske gammelmodige, men helt nye streker vi kan tro og bygge videre på, og alt behøver ikke dreie seg om 5G og milliarder.
To el-bil or not to el-bil?
Vi kjører el-bil for livet i Norge og Statoil kvittet seg med sine bensinstasjoner for noen år siden, kanskje ikke uten grunn, men det spørs hvor lenge trenden, som er unik i Norge, vil vare.
Batterikoden er ikke knekket, de veier for mye, er spinndyre og har for kort rekkevidde. De fleste el-bil eiere er fornøyd, men det er klart tanker omkring ladingen og rekkevidden er en praktisk endring i dagliglivet bak rattet, mange har derfor en bensinbil i tillegg.
Frisk luft og nyheter
Kle deg godt og frisk opp dagen med en liten spasertur rundt kvartalet, opp på en topp, inn i en vang eller på en kyststi du måtte ha i nærheten, det er enn så lenge helt gratis.
Det er også godt å kroe seg foran peisen og lese en god bok, skrive en god bok, eller ta for deg dagens aviser og bla igjennom både sanne og usanne nyheter, ikke minst det siste sladderet rundt Donald Trump og Kim Jung un. Xi Jinping som kan bli en ny Mao i Kina nå når han kan sitte ved makten så lenge han orker. Putin får skylden for gassangrep på tidligere spion. Iran er så gammeldags at det gjør vondt. Cubanerne har fått smaken på resten av verden, og vil ut og reise. Storbritannia er på vei ut av EU.
Så ble det ingen regjeringskrise
Det er ingen tvil om at Jonas Gahr Støre hadde håpet på å bli statsminister i denne omgang, men han fikk det ikke til! Da Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i dag morges «røyk pokalen». Kristelig Folkeparti slapp litt lettere, men får fremdeles skylden for at Sylvi Listhaug måtte fratre. Om de kommer over sperregrensen på grunn av dette, gjenstår å se. I mellomtiden fortsetter Erna sitt regjeringsprosjekt med døren åpen for KrF om de ønsker å være med.
Om Jonas får flere sjanser i denne perioden til å velte regjeringen er usikkert. KrF tør neppe kaste seg ut på så djupt vann en gang til. SV og Senterpartiet har gjort seg til kjedelige «naggere» i saken og får ingen gevinst.
Putin «for ever»
Presidentvalget i Russland resulterte i at Vladimir Putin blir gjenvalgt for 6 nye år. Nå får vi håpe at konflikten med Storbritannia ikke eskalerer, men finner en diplomatisk løsning på sikt. Kanskje noen er tjent med en kald krig, ikke vet jeg, men i en globalisert verden er det kanskje bedre å være venner, kunne snakke sammen og finne felles løsninger som er til det beste for land og folk. Også russerne søker det gode liv, mange reiser til vesten og investerer i hus og eiendom.
Selvsagt kan vi ikke finne oss i at noen begynner å forgifte folk «på åpen gate». Russerne skal ha fotball VM, men hvor stas blir det, dersom landets ledere er på kant med resten av verden?
Nå må Arbeiderpartiet ta seg en pære!
Det er på tide at Arbeiderpartiet og SV roer seg i Listhaugsaken, den kan komme tilbake som en bomerang og treffe dem i nakken ved neste korsvei. Jeg skjønner ikke at de tør utsette seg selv for denne hetsen mot en enkeltperson, bare fordi hun har spissformulert en mening med litt sarkasme. I denne saken har Arbeiderpartiet klart å lage stor ståhei, for svært lite og saken har ingenting med Utøya å gjøre. Dersom det blir regjeringskrise av en slik sak, er det duket for mye flisespikkeri i Stortinget fremover og nåde den som ytrer sin mening, dersom den ikke er politisk korrekt.
I min stue
Klokken er 1.10. Jeg er nyhetsfreak og forsøker å forstå.
Italia, Iran, Putin, Trump, Xi Ping, den hysteriske krigen i Syria, konflikten Israel og Palestina, sulten, hungersnøden, Kim Jung un, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat og papiravisene, Brexit, galaksene, Gud, Tesla, bensinprisene, fortiden, fremtiden og kanskje viktigst av alt, dagen i dag. Men jeg sier ikke det er lett!
Listhaug i hard vær
Landets justisminister Sylvi Listhaug havner ofte i hardt vær, fordi hun er så frittalende og kaller en spade for en spade. Nå har venstresiden på Stortinget, inkludert KrF, bestemt seg for å gi henne en reprimande, men uten mistillit, fordi hun har gitt Arbeiderpartiet en ufordelaktig karakteristikk.
Et voldsomt kok i media, med NRK i spissen. Her skal det tolkes og diskuteres, Sand og Takvam uttaler seg i øst og vest om hva de synes og tror. Listhaug har mange tilhengere, ikke bare fordi hun er i Fremskrittsparitet, men fordi hun er Sylvi Listhaug. Støre tror fremdeles han kan vinne halve kongeriket med å bruke enhver anledning til å rakke ned på regjeringen.
I går falt vi fra en VM tittel
Det er ikke hver dag vi faller fra en VM tittel, men det gjorde vi i går i Amsterdam. Sølv er nederlag sa Knut «Kuppern» Johannesen for mange år siden. Men i går var det ikke nederlag, det var et uhell som kan skje for den beste og det var akkurat det det gjorde. Sverre Lunde Pedersen er verdens beste skøyteløper for tiden, derom hersker ingen tvil. Beklager, men jeg husker ikke navnet på han som ble verdensmester. Neste år er det nytt VM og da skal vi holde oss på beina!
Skal vi arrangere OL igjen, eller skal vi sære oss videre med snart 9000 milliarder på bok og bilfrie storbyer?
Nå tar Lillehammer til orde for at Norge skal søke om OL igjen, med en prislapp på 20 milliarder. Vi har allerede de fleste fasilitetene og tanken er at enkelte grener skal fordeles på de største byene i landet. Vi snakker om 2026 og en bestemmelse må bli tatt innen 1. april, da har vi ett år på oss til å skrive søknad.
Selvsagt dukker «grumpene» opp med sine sære meninger. De var sikkert imot tidenes OL på Lillehamer i 94 også.
Den utrolige tenkbare, men ubegripelige evigheten
100 millioner beboelige planeter i hver galakse, og det finnes uendelig mange galakser. Der har du størrelsen! Vi er ganske sikkert ikke alene.
Lite global oppvarming den siste tiden?
Det er ikke måte på hvor kaldt det kan bli. På Skokland i Haugesund ble det målt 17 minus i går. På tross av tilkjørte trailerlass, på trailerlass, er Obs Bygg hele tiden utsolgt for ved. Det er altfor mange haugalendinger som har full tiltro til den globale oppvarmingen, og stiller uten ved i garasjen eller uthuset, når kulda setter inn.
Det blir fort penger av en milliard her og en milliard der
I Norge øser vi ut milliarder til innvandrere, og det skal være helt i orden. Ingen vet egentlig hvor mange det blir til slutt og ingen politiker tør ta i saken med ildtang. Det er ikke politisk korrekt å snakke om hvor mye det koster.
Stortingspresident Olemic Thommessen kom i hardt vær. Han hadde tydeligvis brukt for mye penger på oppussing av landets mest kjente byggverk som ligger midt i Oslo og huser Nasjonalforsamlingen.
Ble folk i Norge lykkeligere om stortingspresidenten blir skiftet ut? Ble ombyggingen på Stortinget billigere da Thommessen gikk av? Er det noen som bryr seg om hva Lundteigen mente?
I Norge er det sånn at noen «må» ta skylden enten de har den eller ikke, noen må gå. Det er typisk norsk å lete etter syndebukker, en å henge «klovnehatten» på. I denne saken var det Olemic Thommessen som fikk skylden, selv om det ikke var hans skyld.