God morgen Haugesund

4.4.2020 Palmelørdag. Påskeen er ubenhørlig rett rundt hjørnet, full av virus og marsipan.

1. 4. 2020
Det er 1. april, narrenens dag. Skulle ønske vi kune si at koronas viruset forsvant ved soloppgang. Som dugg for solen døde viruset ut og ingen kan forklare hvorfor.
Humor er viktig, men forløpig er ikke dette viruset til å spøke med. Det blir hjemmepåske i år, kabal, tur i skog og mark, ludo, yatzy og Monopol. Selvsagt blir det Netflix og potetgull med salsa og lange filmer.
Kanskje male en vegg, pusse opp litt. Det kommer dager etter dette.

29.03.2020
Det er søndag. Donald Trump setter ikke New York i karantene. Folk dør som fluer i Spania og Italia, nesten 100 hvert døgn, og alle knyttes til korona viruset. Det er skremmende. Det jobbes intenst i mange land for å fremskaffe vaksine og medisiner som kan stoppe virusets herjinger.
Haugesund har gått i dvale. 4 grader og bikkjekaldt. En del friskuser er ute og går tur, mens de fleste kroer seg foran flatskjermen.
Ingen vet hvor lenge dette vil vare, det hele er usikkert, vi er som fugler i bur. Men vi gir ikke opp, å langt ifra, vi står an av på vår måte. Snart er det sommer og da altså…..

18.3.2020 Det er onsdag, også denne dagen handler om virus fra morgen til kveld. Uvanlig stille i europeiske småbyer. I kveld stengte EU grensene. Danmark: Det er ikke lovlig å samles mer enn 10 personer. Det meste av virksomheten i SAS er stanset. Hennes & Mauritz stenger dørene over store deler av verden. Aksjon for å få nordmenn hjem. Folk blir bedt om å holde seg hjemme og ta livet med ro.
Hold en meters avstand når du går og handler. Reis hjem fra hytta. Alt er ikke som før, vi har spesielle dager, vi er i krig mot et virus, hvor lenge krigen vil vare vet ingen, men varmere vær kan hjelpe.

16.3.2020 Det er mandag, nok en blåmandag, med kjempelav oljepris og virus fra Kina. Lite fly i luften. Liten trafikk på veiene. NRK sender nyhetsprogram om Corona hele dagen. En ting er sikkert, viruset vil koste verden tusenvis av milliarder.
Været er skyet og luften 6 grader. Eggerøre og spekeskinke, kaffe, en cola, en bok en gammel avis vi ikke rakk å lese, mer kaffe og hva skal vi ha til middag?

14.3.2020: En kald kveld og asfalten er våt igjen. Det er forunderlige dager. Nesten spøkelsesaktige. Utrolig at et lite virus kan lammer store deler av verden. Vi får håpe det hjelper å ta noen grep! Statsministerjobben er plutselig blitt blodig alvor og Erna blir satt på sitt livs største prøve.
Oljeprisen er lav, tøffe meldinger fra regjeringen.
Folk blir bedt om å holde seg i ro, reise hjem fra hyttene og belage seg på at landegrensene er stengt.
Det tikker inn nyheter hele dagen, vi får tallene og vet ikke om vi skal bli redde, eller ta en kopp kaffe mens vi venter og trøste oss med at frykten er farligere enn viruset.
Hele Europa går i «melt down» og Norwegian er i big trouble. Flyselskapet har stor gjeld, men bør likevel reddes. SAS behøver konkurranse. Flyplassene er nesten tomme, folk har satt seg på vent hjemme.

11.3.2020 En fin kveld, nesten med sol, men asfalten er fremdeles våt. Boozen spiller blues og vi teller koronavirus i avisene.

Grande går av som leder i Venstre og nå vet ingen hvem som skal overta.
Ingen stor sak, men media hauser det nok opp som en adspredelse i disse koronatider.
Jahn Teigen ble bisatt i dag i Tønsberg kirke. Et verdig punktum for en stor karriere. Han vil bli husket lenge og platene hans enda lenger.
Joe Biden seiler opp som demokratenes beste kort til presidentvalget i november. Noen stiller spørsmål ved om 77 åringen er mentalt i stand til å ta den krevende jobben.
Oljeprisen stiger igjen, men har fått seg en smekk og det kan ta tid før den vipper over 40 dollar fatet igjen.
Flytrafikken er sterkt redusert og industri og næringsliv går på sparebluss. Alt dette vil ta seg opp igjen så snart koronaviruset enten dør ut, kommer under kontroll eller det dukker opp en vaksine som stopper den ville ferden.


10.3.2020 En fin ettermiddag med opplett og rosa himmel i vest. Asfalten er våt etter strie byger med regn tidligere i dag. Folk er ute og går, grubler på hvordan det skal gå, med livet og fremtiden.
VG og en kaffelatte på MM Oasen utgjorde dagens lunsj. Pondus holder koken, Bryan Adams konsertene avlyst, Kollen krise med tomme tribuner.
Xi i Kina sier det går rette veien med Korona. Nye tilfeller er sterkt redusert.
Det er rart, for noen uker siden spiste vi jordbærkart til 3 kr. pr stk. bare fordi vi hadde råd til det, ikke fordi de var gode. Nå har vi fått andre ting å tenke på. Virus fra Kina, lammer flytrafikken, industrien og hotellene. Turismen minker med milliarder, det blir ikke så mange cruiseskip i Geiranger denne sommeren. «Man skal være forsiktig med hva man ønsker seg fordi man kan risikere å få det!»

4.3.2020 For en fantastisk dag. Vindstille og blå himmel og nesten bare sol.
En hyggelig telefon fra Martin Linge. Alle trærne i hagen er beskåret, inkludert kristtorn og hengeren er full.
Det er vår i luften, men også virus. Vi tar hensyn, vasker oss på henda så ofte vi kan, men det er også alt vi kan. Foreløpig er noen få smittet her i landet, men korona kan spre seg fort om det får sjansen.
La oss håpe vårsolen tar knekken på svineriet.

3.3.2020 Snøen smeltet bort, asfalten er mørk og våt, de få solstrålene som dukket opp tørket ingenting. Viruset fortsetter å bre seg også her i Norge. Ingen store utbrudd, men likevel, det sprer seg. Vi er ikke redde, bare engstelige, håper i det lengste det vil gi seg.
Forøvrig går livet sin gang, selv om avisene er fulle av virus. Folk drar til fjells og kjører på ski, tar trekket opp og renner ned, gang etter gang etter gang, de særeste går lange turer med splitter nye felleski. Det gjør godt for sjelen med vandring under solen i det hvite landskapet med Kvikklunsj i sekken og snart er det påske.

27.02.2020 litt snø i dag. Ligger i små dynger på fortau og streder. Brøytebiler har vært ute. Akebrett er observert. Det er torsdag, komletorsdag med kålrabi og røykt kjøtt, noen baconterninger og et glass iskaldt vann.
Vi er helt på slutten av februar, solen har vist seg fram og gitt noen ekstra varmegrader i stua slik at vi slipper å bålfyre døgnet rundt. Det blir sannsynligvis ikke skiføre denne gangen heller, for lite snø i bakkene, men i Røldal og på Vågslid har de metervis.
Tenker vi bærer inn litt ved og gjør klar til kvelden. Aviser skal pløyes, bøker skal leses, ting skal skrives.

23.2.2020En dag uten langrenn eller skiskyting på TV. En slag befrielse fra NRK sitt slaveri og notoriske loyalitet til skisporten. Selv om «hele resten av verden» ikke byr seg i det hele tatt klarer NRK å fremstille langrenn som om det var en verdensidrett, full av historiske navn og sensasjoner.
Skiskyting er kanskje litt mer populært utover landets grenser og mye mer underholdene enn langrenn. Say no more!
Dagen har ellers vært preget av at Donald Trump og Melania er på besøk i India og fikk en varm velkomst.
Her hjemme sliter vi med å få asfalten til å tørke og innover på distriktet har det snødd.
NORSK GOLFSENSASJON
Viktor Hovland sin seier på PGA-touren i golf søndag, er historisk og sensasjonell.
Den norske golferen viste solid spill og er i dag rangert på 60. plass blant verdens beste spillere. Seieren innbragte Hovland godt og vel 3 millioner kroner, pluss diverse bonuser med mere. Samtidig sikret han seg deltakelse på PGA touren i 2 år fremover.

22.2.2020
Denne dagen ble full av vind. Hele Sletten utenfor Haugesund ble preget av et opprørt hav, samtidig som solen tittet frem, uten at det gjorde noe nevneverdig for temperaturen i luften.
Vi har ikke hatt pent vær siden i fjor, men konstant regn.
Værsjuke folk har hatt en fryktelig periode. Heldige er de som kan reise til syden og korte av den dårlige vinteren.
Ryanair kan le hele veien til banken og flyr fulle fly fra Haugesund til solkysten hele tiden.
Fra Spania meldes det om godt vær, over 20 grader om dagen og sol fra skyfri himmel.

18.2.2020: Denne dagen ble som alle de andre dagene, våt og grå. Kanskje en liten opptur for alle de som har fødselsdag, men ellers full av langrenn og skiskyting. Vi ble utsatt for Klæboklivet og Johaug sine fraspark. Vi er best i verden. Skiskytingen i Anterselva der mange haugesundere er til stede som tilskuere, går også sånn noenlunde, men Dorthea, den italienske skjønnheten, er ikke god å få has på.
Forøvrig sliter vi her hjemme ut vinterdekkene på sommerføret.


I dag kom snøen, men den ble ikke liggende, det meste kom ned ferdig måket. Men lavet gjorde det en stund. En smak av vinter?
Olalia frister med skiføre og preppa løyper, ertesuppe og overnatting.
Slik vi vil ha det nå i februar, når solen igjen begynner å levere D vitaminer og varme på terrassen.

Det er tidlig morgen. Klokken er bare seks og NRK dundrer nyhetsmorgen over hele landet. En usminket sending der alle som deltar sitter med høretelefoner og leser på skjerm. Noen har langt hår, andre har nesten ikke, men barter og skjegg hører med. Dette er jo en radiosending for fanken, da betyr det ikke så mye hvordan du ser ut. Men så er det bare det at de viser det hele på TV likevel. Flinke folk, som alltid, men selvsagt litt venstrevridde i målet, som resten av bølagjengen i NRK.

Kossen står det te, blir det reggen eller sne? Det blir sne, nei vent nå litt det blir reggen!
Det heter ikke sne, det heter snø, vil språkfolkene hevde.
Vi kaster ikke sneball, me hive snøball. Men sånn é det med dialekt, det blir en blanding.
I dag skal du høyt til fjells for å finne snø. Selv om Olalia fikk fnugget, er det det er altfor mildt.
Herliga London for en vinter dette ser ut til å bli, men det er von i hangande snøre og ennå kan det lave ned en vakker dag i februar, men vi innrømmer at det foreløpig for det meste ser grått og vått ut.

Bildet er fra Olalia Turisthytte en gang på 50 tallet (Foto: Rolf Kvam)
Rapport på Facebook fra Olalia 29. januar 2020. Hei og velkommen til Olalia i dag !Kafeen er open frå 11-15. Inne er det varmt og godt. På menyen står det komle, lapskaus, pølse, kake, vaffel og kioskvarer. Skiføret er det også i dag litt dårlig med Været nå er 2,4 grader, frisk
vind og lett regn. God tur 


Ikke visste vi at de fuktige dagene som kom og gikk, var dager av 2020. Vi er allerede inne i det nittende døgnet av februar, og har så smått begynt å se resultater av innsatsen for å trimme bort julemarsipan og ribbe, via økter på tredemølle og ergometersykkel, vi går med store steg lange spaserturer rundt Haraldsvang og tripper med hoppende gange langs Kyststiens spektakulære utsikt til havets evige bølger, hele tiden med skritteller.
Ingenting er viktigere enn helsen og den tar vi best vare på i bevegelse, om vi kan.

Regnet fortsetter å øse ned, vått som bare vann kan være. Det er «vinter» på Haugalandet må vite, brungrønn vinter, med klosterklokker og snøklokker, uten skiføre. Ikke så mye som et akebrett å se.
Folk gikk med lange underbukser og beksømstøvler på denne tiden, ja gudene vet, noen gjør det kanskje ennå. De skjøv på en spark og hadde brodder under skoene, rullet snømann i hagen og ga den nese av en gulrot og øyner av kull. Skliene var lange og glatte, bakkene bratte og livet en fornøyelse med rattkjelke nedover ustrødde veier og gater.
For noen år siden skeiste vi på Eivindsvannet, for enda flere år siden var det en halvmeter snø og silkeføre i Djupadalen. Kanskje kommer vinteren i februar, det har den gjort mange ganger før.

For alt i verden, la piasavakosten stå utenfor døren, hold snømåkene klar, de kan komme til nytte før du aner det!
– Om vi synes det er ønskelig?
– Tja, for ungene er det helt topp, for oss som skal måke, mer bob, bob.
Kan alltids ta ned skiene fra loftet i garasjen og se om de er klarert for eventualiteter, klare for lange skiturer, oppover og nedoverbakker med svikt i knærne og myke telemarksvinger, eller er de smørefrie gått ut på dato? Husk det er felleski som gjelder i dag! Ha en fortreffelig februar!

Motivet er hentet fra begynnelsen av Kyststien med utsikt til Mannabråtsholmane, Sletten og fyret på Kvalen. (foto Geir Kvam)

Ny bok om
Sjétongane
«Å herliga London – kor blei tiå av?»
AV GEIR KVAM

Seks bøker har det blitt, om sjétongane.

Det é løye å tenka på at bara sjuogtredvetusen av nærmare åtta milliardar mennesker på planeten, hørre hima i Haugesund.
Monge med bara sju år på folkeskolen, vasse rondt i denna pitte litle ”sildadorfen” utmed havet, og kjempe for sjøltillit og rettferdighet, mens de forsøke å se ut som de har greia på ting, kver einaste dag. Sitte gjerna på kafé med ein latte og snakke om de viktige tingene i livet og alt de sko ha gjort, kunne gjort og burde gjort.
Byen é plassert i et nakent, forblåst, kystlandskap, med flytande årstider, midt mellom Bergen og Stavanger. Nåken gonger jul med snø, andre år vinter uten ei snøfilla, av og te har de sol og sommar, andre gonger høst, heila året. Ryanair flyr fulle fly te Middelhavet flærre gonger i ukå.

Forfatteren i Haraldsvang med en solid stubbe.

Haugesund er en småby på Vestkysten av Norge, med mye historie og mange trauste innbyggere til tilbake til Harald Hårfagres tid.
Her bor ca. 37 000 innbyggere og blant byens mest berømte er dikteren Kolbein Falkeid og vise/pop/rock gruppen Vamp. Hjørnesteinsbedriften er Aibel. Sjøfartsdirektoratet er lokalisert i byen, som forøvrig har rike tradisjoner innen shipping, sild og tretønnefabrikasjon.
Kystverket holder også til i Haugesund, det samme gjør fire fotballag og en statue av Marilyn Monroe, Amanda og Harald Hårfagre.
Forøvrig holdes hjulene i gang ved hjelp av handel og vandel i sentrum og et stort kjøpesenter på Raglamyr. Utelivet i Haugesund foregår for det meste på indre kai, også kalt Smedasundet. Om sommeren er det mye som foregår, blant annet Sildajazz, Filmfestival, Ironman, Verdens lengste sildebord, havne dager og mye mer.

Vamp

Vamp tilhører eliten av norsk musikkliv. De har utviklet et spesielt uttrykk i møtet mellom musikk og lyrikk som har truffet den norske folkesjelen. Som været på vestlandet er de fulle av kontraster, fra det voldsomme og dramatiske til det lune og inderlige. Gjennom 26 år har de spilt inn 14 album og høstet mye heder og ære.