God morgen Haugesund

Kossen står det te
blir det reggen eller sne?

Det heter ikke sne det heter snø, vil språkforskerne hevde. I dag skal du langt til fjells for å finne snø. Ikke engang Olalia har fnugget, det er altfor mildt. Herliga London for en vinter dette ser ut til å bli.


Ikke visste vi at dagene som kom og gikk var dager i 2020. Vi er allerede inne i det tjueførste døgnet, har begynt å trimme bort julemarsipan og ribbe.
Regnet fortsetter å øse ned, vått som bare vann kan være. Det er vinter på Haugalandet må vite, brun vinter, uten skiføre. Ikke så mye som et akebrett å se. Folk gikk med lange underbukser på denne tiden før, hadde sparkstøtte og brodder under skoene. Rullet snømann i hagen som fikk nese av en gulrot og knapper av kull. Skliene var lange.
For noen år siden skeiste vi på Eivindsvannet, for enda flere år siden var det en halvmeter snø og silkeføre i Djupadalen. Kanskje kommer vinteren i februar, det har den gjort så mange ganger før.
For alt i verden, ikke sett bort snømåkene, de kan komme til nytte før du aner det!
– Om det er ønskelig?
– Tja, for ungene er det helt topp, for oss som skal måke, mer bob, bob. Kan jo alltids ta ned skiene fra loftet i garasjen og se om de er klare for alle eventualiteter. Klar for lange skiturer, nedoverbakker med svikt i knærne, knall og fall.
Fortsatt god januar!

Motivet er hentet fra begynnelsen av Kyststien med utsikt til Mannabråtsholmane, Sletten og fyret på Kvalen. (foto Geir Kvam)

Fra den nya bokå
Sjétongane
«Å herliga London – kor blei tiå av?»
AV GEIR KVAM

Det é løye å tenka på at bara sjuogtredvetusen av nærmare åtta milliardar mennesker på planeten, hørre hima i Haugesund.
Monge med bara sju år på folkeskolen, vasse rondt i denna pitte litle ”sildadorfen” utmed havet, og kjempe for sjøltillit og rettferdighet, mens de forsøke å se ut som de har greia på ting, kver einaste dag. Sitte gjerna på kafé med ein latte og snakke om de viktige tingene i livet og alt de sko ha gjort, kunne gjort og burde gjort.
Byen é plassert i et nakent, forblåst, kystlandskap, med flytande årstider, midt mellom Bergen og Stavanger. Nåken gonger jul med snø, andre år vinter uten ei snøfilla, av og te har de sol og sommar, andre gonger høst, heila året. Ryanair flyr fulle fly te Middelhavet flærre gonger i ukå.

Forfatteren i Haraldsvang med en solid stubbe.

Haugesund er en småby på Vestkysten av Norge, med mye historie og mange trauste innbyggere til tilbake til Harald Hårfagres tid.
Her bor ca. 37 000 innbyggere og blant byens mest berømte er dikteren Kolbein Falkeid og vise/pop/rock gruppen Vamp. Hjørnesteinsbedriften er Aibel. Sjøfartsdirektoratet er lokalisert i byen, som forøvrig har rike tradisjoner innen shipping, sild og tretønnefabrikasjon.
Kystverket holder også til i Haugesund, det samme gjør fire fotballag og en statue av Marilyn Monroe, Amanda og Harald Hårfagre.
Forøvrig holdes hjulene i gang ved hjelp av handel og vandel i sentrum og et stort kjøpesenter på Raglamyr. Utelivet i Haugesund foregår for det meste på indre kai, også kalt Smedasundet. Om sommeren er det mye som foregår, blant annet Sildajazz, Filmfestival, Ironman, Verdens lengste sildebord, havne dager og mye mer.

Vamp

Vamp tilhører eliten av norsk musikkliv. De har utviklet et spesielt uttrykk i møtet mellom musikk og lyrikk som har truffet den norske folkesjelen. Som været på vestlandet er de fulle av kontraster, fra det voldsomme og dramatiske til det lune og inderlige. Gjennom 26 år har de spilt inn 14 album og høstet mye heder og ære.